Veszélyben a nemzeti identitás?

Több száz ortodox keresztény tüntetett hétfőn Grúziában az új vallási törvény miatt, amelynek értelmében más felekezetek is elismerhetők hivatalosan vallási szervezetként a volt szovjet köztársaságban.

MNO
2011. 07. 12. 1:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tüntetők a tbiliszi pátriárkai hivatal előtt gyűltek össze. A több ezer hívő részvételével tartott hétvégi gyűlések után a hétfői a tiltakozások harmadik napja. „Ezek a törvénymódosítások veszélyt jelentenek a grúz nemzeti identitásra” –jelentette ki az egyik tüntető, egy lelkész, a helyi televízió jelentése szerint. A parlament által a múlt héten jóváhagyott törvénymódosítás szerint más felekezeteket is el lehet törvényesen ismerni vallási szervezetnek. Korábban csak civil szervezetként jegyezhették be őket. Az ortodox egyháznak továbbra is különleges a jogállása, amely révén egyebek között adókedvezményben részesül.

Az ortodox egyház szinódusa hétfőn ült össze, és felszólította a hatóságokat: ne engedélyezzék a többi felekezetnek, hogy az ortodox egyházéval megegyező jogokat élvezzenek – közölte Szerafim püspök, akit helyi médiumok idéztek. Az Egyesült Államok és az Európa Tanács üdvözölte a törvénymódosítást. A grúz ortodox egyház a Szovjetunió szétesése (1991) óta reneszánszát éli, II. Ilja pátriárka rendkívül befolyásos személyiség, politikai téren is. Grúziában számos kisebb felekezet működik, közöttük muzulmánok, zsidók, katolikusok és több ortodox keresztény irányzat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.