Visszaszorítanák a halálos balesetek számát

Az M70 autóúton a balesetek száma viszonylag csekély, a bekövetkező személyi sérülések azonban többnyire igen súlyosak, a karambolok jellemzően az éjszakai, hajnali órákban, a kétszer egysávos szakaszokon történnek, és az okozók mintegy háromnegyede külföldi állampolgár – közölte az autóút pénteki bejárását követően a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-vel.

MNO
2011. 07. 15. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az M70 autóút az M7 autópályát köti össze a szlovén autópálya-hálózattal, és egyes szakaszai csak kétszer egysávosak. A pénteki bejáráson az Állami Autópálya Kezelő Zrt. munkatársai bemutatták az elmúlt hónapokban bevezetett forgalombiztonsági intézkedéseket. Például sebességkorlátozást, előzési tilalmat vezettek be, vörös színű, akusztikus hatású záróvonalat festettek fel egyes szakaszokon.

A kétszer egysávos autóutak közlekedésbiztonsági helyzetének áttekintésére július 5-én hozott létre eseti munkacsoportot az NFM. Az M15 és M70 autóutakon a közelmúltban történt tragikus közlekedési balesetek miatt döntött a tárca a szakértői testület összehívása mellett.

A munkacsoportba a minisztérium mellett az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a Közlekedéstudományi Intézet, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Útügyi Társaság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Zala Megyei Kormányhivatal delegált szakértőket.

A heti gyakorisággal ülésező testület feladata – egyebek mellett – a baleseti okok vizsgálata, a lehetséges beavatkozási megoldások meghatározása. A munkacsoport javaslatot tesz az eddig kétszer egysávosként tervezett autóutak keresztmetszeti kialakítására is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.