Zavaros a helyzet Észak-Koszovóban

Észak-Koszovóban zavaros és bizonytalan helyzet alakult ki kedden. Azt követően, hogy Pristina a koszovói békefenntartók (KFOR) közvetítésével beleegyezett abba, hogy visszavonja különleges rendőri egységeit a tartomány északi részéből, a brnjaki szerb–koszovói átkelő felől lövöldözések hallatszottak.

MNO
2011. 07. 26. 19:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tanjug szerb hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a lövöldözésre a Zubin Potok közelében levő Varage településen került sor, amikor „úton Brnjak felé a faluba befutott a koszovói rendőrség különleges erőinek két terepjárója, amelyekből tüzet nyitottak négy, az út mentén veszteglő gépkocsira. Ezek helyi szerbeké voltak.” A „tisztázatlan körülmények között kialakult tűzharcban legalább egy koszovói rendőr életét vesztette” – szól a jelentés. Az összecsapás helyszínén vérnyomok láthatók, a szerbek négy gépkocsiját szitává lőtték.

Borislav Stefanovic, a szerb kormány Pristinával tárgyaló küldöttségének vezetője kijelentette: „Rendkívül fontos, hogy jelen pillanatban nyugodtak maradjunk, és hiteles információkhoz jussunk.” Erhard Bühler, a KFOR parancsnoka utasította a békefenntartó erők egyik portugál egységét, hogy a helyzet tisztázására vonuljon a brnjaki átkelőhöz. A koszovói rendőrség különleges egységei kedden déltájban kezdték meg kivonulásukat a Közép-Szerbia felé utat nyitó Brnjak és Jarinje átkelőhelyekről. Az egységek keddre virradóra foglalták el Jarinjét és Brnjakot. A feszült helyzetben Erhard Bühler KFOR-parancsnok közvetített a szerb kormány helyszínre érkező tisztségviselői és a pristinai vezetés között.

Az észak-koszovói szerbek az éjszaka folyamán Kosovska Mitrovicától északra, a Jarinje és Brnjak felé vezető úton akadályokat létesítettek, hogy lehetetlenné tegyék a koszovói rendőri egységek mozgását. Az útakadályokat a koszovói szerbek mindaddig nem hajlandók eltávolítani, amíg a koszovói különleges rendőri egységek nem hagyják el teljesen a többségében szerbek lakta észak-koszovói területeket.

A vita jelen esetben a koszovói vámbélyegző körül folyik, amelyet Szerbia nem akar elismerni, s így áruk – elvben – Koszovóból nem tudnak eljutni Szerbiába. A koszovói kormány válaszként behozatali tilalmat rendelt el szerb árukra. Ám miközben a tilalomnak más átkelőkön érvényt szereztek, Brnjakon és Jarinjén keresztül akadálytalanul haladtak át a szerb kamionok. Szerbia attól tart, hogy Koszovó nemzetközi jogi elismerésével lenne egyenlő, ha elismerné a vámbélyegzőt. Belgrád szeretné ismét betagolni Szerbiába az időközben a függetlenségét is kikiáltó tartományt, amelyet már több mint 70 állam ismert el új országként.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.