300 oldalon a népszerű kegyhely története

Gazdag képanyaggal illusztrált kötet látott napvilágot a máriabesnyői Nagyboldogasszony-bazilika 250 éves történetéről.

MNO
2011. 08. 06. 12:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kötetet pénteken mutatták be a Gödöllőhöz tartozó Máriabesnyőn Beer Miklós váci megyéspüspök és Sergio Tellan magyarországi kapucinus elöljáró részvételével; a művet Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát méltatta – mondta el az MTI-nek a szerző, Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója szombaton. A többéves kutatómunka eredményeként megszületett 300 oldalas – képekben és illusztrációkban bővelkedő – kötet a teljességre törekedve ad betekintést a ma is népszerű kegyhely történetébe. A szerző – akinek a neve egyebek mellett a gödöllői Grassalkovich-kastélyról írott munkája révén is ismert – nemcsak a kegyhely építésébe, az ottani vallásgyakorlásba, illetve egyháztörténeti folyamatokba enged betekintést, hanem például a szerzetesi élet mindennapjaiba is.

2009-ben volt 250 éve, hogy gróf Grassalkovich I. Antal, Gödöllő birtokosa lorettói kápolna építésébe kezdett a besnyői pusztán, a török időkben elpusztult középkori templom helyén. Az építés során a földből kicsiny Szűz Mária-szobrocska került elő, s ennek révén a kápolna azonnal zarándokhellyé vált, olyannyira, hogy Grassalkovich Antal a templommá bővítését és a kapucinusok letelepítését határozta el. 1763-ban alakult meg a kapucinus közösség, majd 1771-ig fokozatosan kiépült a rendház és a templom együttese, valamint a kolostori- és hitélethez szükséges környezet, a gazdasági háttérrel együtt.

Besnyő, melyet a 19. század derekától kezdtek Máriabesnyőnek nevezni, már a 18. század végére az ország egyik legjelentősebb zarándokhelye lett. 1950-ben azonban a kommunista hatalom megszüntette a szerzetesrendeket, és a kapucinusoknak is el kellett hagyniuk kolostoraikat. A csaknem négy évtizedes intervallum azonban nem vetett véget teljesen a Mária-kultusznak, ha szerényebb mértékben is, de folytatódtak a búcsúk és a zarándoklatok. A vallási élet megújulása 1989-re tehető, amikor a kapucinusok visszatérhettek, s azóta a hitélet bővülése, fellendülése tapasztalható. A templom 2008-ban „basilica minor” rangot kapott.

A bazilika rang a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyakorta liturgikus képzéseket, speciális kurzusokat, a szertartások értelmezését magyarázó előadásokat tartanak, és nagy gondot fordítanak az adventi, a karácsonyi, a nagyböjti és a húsvéti ünnepek előkészítésére, Isten igéjének hirdetésére – mondta el korábban Beer Miklós az MTI-nek. A kétszintes barokk műemlék kegytemplom és kolostorépület 2001-ben a váci egyházmegyéhez került. A kegyhely múltjáról és értékeiről eddig nem készült átfogó munka. Varga Kálmán könyve a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány keretében működő Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség kiadásában, a váci püspökség támogatásával jelent meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.