660 millió forint érkezik, csökkenhetnek a várólisták

Augusztustól összesen 660 millió forint többletforrásból gazdálkodhat csaknem negyven kórház, az intézmények nagy értékű, költséges műtétekre fordíthatják a pénzt, illetve a járóbeteg-ellátás keretében több beteget fogadhatnak speciális és művesekezelésen.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802490" target="_blank"><strong>• Csaknem kétmilliárd forinttal több pénz jut a kórházaknak</strong></a>

MNO
2011. 08. 10. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egészségügyért felelős államtitkársága és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerdai közleménye szerint az összességében több mint félmilliárd forintot azok az egészségügyi szolgáltatók használhatják fel, akik a hatályos kormányrendelet alapján „egyszerűsített többletkapacitási eljárás” keretében nyújtottak be pályázatot az OEP-hez.

A nyertes pályázókról az OEP többletkapacitás-befogadási bizottsága által tett javaslat alapján a nemzeti erőforrás miniszter döntött, amelyről közleményben tájékoztatták az érintetteket. Ez alapján az egészségbiztosító honlapján is közzétett listán szereplő mintegy negyven járó- és fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény augusztus 1-jei hatállyal köthet szerződést az OEP területi hivatalaival. A kórházaknak járó többletet a normál finanszírozás részeként fizetik majd ki az egészségügyi szolgáltatók által az egészségbiztosítóhoz havonta benyújtott teljesítmény-elszámolás alapján. A Nefmi és az OEP célja, hogy „az év végéig biztosított 660 millió forint többlet révén csökkenjenek a várólisták, valamint az új, korszerű diagnosztikai eljárások, eszközök befogadásával tovább javuljon a betegellátás színvonala” – fogalmaztak.

Ezenfelül több intézmény lehetőséget kapott arra is, hogy a diagnosztikai eljárás részeként új eszközöket alkalmazzanak – írták, példaként kiemelve, hogy a jövőben szakmailag indokolt esetekben az úgynevezett vékonybélkapszula alkalmazását is finanszírozza az egészségbiztosító. Augusztus elsejétől pedig – az országban negyedikként – a kecskeméti megyei kórházban is finanszírozottá válik a PET/CT-vizsgálat, amellyel „a szakma által már régóta megfogalmazott elvárás valósul meg”. A közleményben kitértek arra is, hogy „jövőre az egyszerűsített eljárásban befogadott többletkapacitásokra az idei összeg háromszorosát, mintegy 1,9 milliárd forint keretösszeg elkülönítését tervezi a Nemzeti Erőforrás Minisztérium”.

Az egészségügyi tárca és az OEP kedden ugyancsak közös közleményben tájékoztatott arról, hogy szintén augusztustól az eredetileg ez évre tervezettnél 1,7 milliárd forinttal nagyobb összeg áll a kórházak rendelkezésére az Egészségbiztosítási Alapban a tételes elszámolású eszközök és nagy értékű műtétek finanszírozására. Mint írták, ezzel az összeggel az a cél, hogy csökkenjen a várakozási idő azon betegek körében, akik transzplantációra vagy korszerű eszköz beültetésére várnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.