A bankrendszerünk erős, de mindent azért nem bír ki

A magyar bankrendszer a bankadó és minden, a válság okozta baj ellenére stabil, ahogyan a tulajdonosi háttere is, de terhelhetőségének vannak határai – hangsúlyozta a napok óta tartó erőteljes forintgyengülés kapcsán a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802744" target="_blank"><strong>• Titkolózik a svájci jegybank</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802743" target="_blank"><strong>• Emelkedhet a késéssel fizetők aránya</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802647" target="_blank"><strong>• A törlesztőrészlet legfeljebb tizenöt százalékkal emelkedhet</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802633" target="_blank"><strong>• Közbelépett a svájci jegybank, erősödik a forint és az euró</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802529" target="_blank"><strong>• Nem erre számítottak</strong></a>

MNO
2011. 08. 10. 17:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci frank kedden éjszaka új történelmi árfolyamrekordot állított be 273,43 forinton. Szerdán a frank árfolyama a nap túlnyomó részében 262–264 forint között mozgott, majd délután átmenetileg 268 forint közelébe emelkedett, röviddel 18 óra után pedig 265,95 forinton jegyezték. Az erőteljesen megerősödött frank nehéz helyzetbe hozhatja a túlnyomórészt a svájci fizetőeszközben eladósodott magyar lakossági hiteladósokat, a nem fizető hitelek állományának emelkedése tovább ronthatja a hitelintézetek eredményességét, s ezen keresztül gyengítheti tőkehelyzetüket.

Müller János, a bankszövetség vezető tanácsadója emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb magyar lakossági hitelintézet, az OTP Bank az összeurópai stresszteszten alig egy hónapja az egyik legjobb helyezést érte el. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig – szélsőséges helyzetet feltételezve – 2011 végére 245 forintos, 2012 végére 257 forintos svájcifrank-árfolyam mellett vizsgálta a bankrendszer stressztűrő képességét, és stabilnak találta.

A vezető tanácsadó elmondta: bízik abban, hogy a bankrendszer „ütésálló”, hogy az otthonvédő csomag csökkenteni tudja a devizahitelesek egy részének kitettségét, s abban is, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és a svájci jegybank intézkedései valamiféle megnyugvást hoznak a piacokra. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár a bankrendszer erős és normálisan tud működni, a mostani helyzet figyelmeztető jel arra, hogy a bankrendszer terhelhetőségének is vannak határai.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.