A csípőjébe harapott a ragadozó

Alig 24 órán belül másodszor is cápatámadás történt az orosz Távol-Keleten: ezúttal egy 16 éves fiút a csípőjén harapott meg egy ragadozó, feltépve egyik ütőerét is. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804094"><strong>• Mindkét karját leharapta a cápa</strong></a>

MNO
2011. 08. 18. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiút elsősegélyben részesítették, majd motorcsónakon a közeli Vlagyivosztokba szállították. Egy nappal korábban, szerdán a tengermelléki terület (Primorje) déli részén egy 25 éves fiatalember két kezét harapta le könyékig egy cápa egy üdülőövezetben, alig 50 méternyire a parttól. A sérültet Szlavjanka település kórházában megoperálták. Már túl van az életveszélyen, állapotát csütörtökön stabilnak minősítették. A szerdai támadás nyomán az érintett térségben megtiltották a fürdést.

A tudósok a harapások nyomaiból kiindulva úgy vélik, hogy a ragadozó egy nagy fehér cápa volt. Ez a cápafaj ugyan nem honos a Tengermellék vizeiben, de néha előfordul. Ez a tény szerepel minden kézikönyvben, amióta a nyolcvanas években a Nagy Péter-öbölben fogtak egy ilyen ragadozót. Honos viszont a térségben a nagy fehér közeli, de kisebb rokona, a heringcápa, amely potenciálisan veszélyes, de nem volt még példa arra, hogy emberre támadt volna.

Az orosz Távol-Keleten még soha nem támadt emberre cápa – mondta Andrej Maljutyin, a biológiai tudományok doktora, a Távol-Keleti Tengeri Természetvédelmi Terület igazgatója. A nagy fehér cápa szinte a világ minden tengerében honos a kontinentális talapzat közelében, ahol a víz hőfoka 12-24 Celsius-fok körül van: akár hat-hét méter hosszúra is megnőhet, és súlya elérheti a 2250 kilogrammot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.