A délszláv háború újabb gyanúsítottjait állítják bíróság elé

Szarajevó csütörtökön kiadta Horvátországnak Mile Dakicot, az egykori horvátországi krajinai szerb autonóm körzet volt alelnökét, akit távollétében már 20 év börtönbüntetésre ítélt egy horvát bíróság.

MNO
2011. 08. 11. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 80 éves Mile Dakicsot május derekán vették őrizetbe a boszniai Szerb Köztársaság határán, amikor Szerbiába akart menni. A történészként és íróként is ismert Dakics Horvátországban távollétében már 20 éves fegyházbüntetést kapott. A vád szerint 1991-ben az ő utasítására gyilkoltak meg három horvát rendőrt.

Szarajevó azzal a feltétellel szolgáltatta ki Dakicsot, hogy ügyét a horvát bíróság felülvizsgálja, mert a reá kiszabott 20 éves börtönbüntetés, távollétében született (Dakics szerint hamis tanúzás alapján).

A háborús bűncselekmények felderítésével foglalkozó szerb ügyészség a belgrádi Felsőbb Bíróságnál vizsgálati eljárást kezdeményezett két személy ellen, mert alapos a gyanú, hogy az Eszéktől délkeletre fekvő Tenja helység területvédelmi alakulatának tagjaiként 1991 júliusában háborús bűncselekményeket követtek el hadifoglyokkal és a polgári lakossággal szemben.

A belgrádi bíróság közleménye szerint az egyik személyt azzal gyanúsítják, hogy megölt egy foglyul ejtett horvát rendőrt, és fogva tartott hét tenjai polgári lakost, akiket bántalmaztak.

A másik személyt azzal gyanúsítják, hogy – ugyancsak a tenjai területvédelmi alakulat tagjaként – Bobota helység közelében meggyilkolt 11 civilt. A gyilkosságok elkövetője – két társa segítségével – a 11 áldozatot előzőleg felparancsolta egy teherkocsira, azt állítva, hogy fogolycserére mennek, majd a gyilkosság helyszínén egyenként lerángatta és agyonlőtte őket. A két utóbbi gyanúsítottat – noha Horvátország területén követték el a bűncselekményeket – a horvát és a szerb ügyészségek közötti együttműködési megállapodás alapján állítják Szerbiában bíróság elé.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.