A golfpályákból húznak hasznot a denevérek

A golfpályák létesítése a természetvédők szemében nem kívánatos esemény, a manikűrözött gyep ugyanis gyakran természetes élőhely helyébe lép, a növényvédő szerek pedig károsítják az élővilágot: egy amerikai ökológus azonban kiderítette, hogy a denevérek még hasznot is húzhatnak a mesterséges zöld foltokból.

MNO
2011. 08. 15. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevina Vulinec, az amerikai Delaware-i Egyetem kutatója és hallgatókból álló csapata 22 éjszakát töltött a környék öt golfpályáján denevérfogó hálókat felállítva és ultrahangot észlelő detektorokkal mérve a denevérek aktivitását. Az ökológus az Amerikai Ökológus Társaság (ESA) éves találkozóján számolt be eredményeiről – közölte a Science magazin hírportálja. A denevérek leginkább az akadályként szolgáló kis tavak közelében és az utakat szegélyező parkszerű területeken fordultak elő. A szúnyogban gazdag környezet és az erdőszegélyek a természetben is vonzzák a denevéreket – magyarázta Vulinec.

Mivel a környék denevéreinek természetes élőhelyei egyre inkább fogyatkoznak, a golfpályák fontos menedéket nyújthatnak az állatoknak. A csapat most a golfpályák rovarállományáról gyűjt információt, kutatását pedig jövő tavasszal folytatni kívánja. Az ökológus reméli, eredményeikkel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a pályák kezelői „denevérbarátabbá” varázsolhassák területüket, hiszen ők is profitálnak a „biorovarirtók” jelenlétéből. Szerinte nem feltétlenül megfelelő hozzáállás, ha a természetvédelem csak szidja a golfpályákat – lehetőségként is lehetne tekinteni rájuk.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.