A gyógyszerkasszának mennek neki

Újabb költségcsökkentő intézkedések bevezetésére készül a spanyol kormány az adósságválság elleni harcban: a kormányszóvivő szerdai bejelentése szerint ezúttal az állami gyógyszerkassza kiadásait faragják le.

MNO
2011. 08. 17. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orvosok kevesebb gyógyszert írhatnak fel, és a betegeknek is takarékosabban kell bánniuk a medicinákkal. Ugyanakkor a kormány a tervezett nagyvállalati különadó bevezetését is előrehozza az előirányzotthoz képest. Az intézkedéseket pénteken kell jóváhagynia a kormánynak, majd a parlament a jövő héten gyorsított eljárással fogadja el az újabb megszorításokat, amelyek mintegy 5 milliárd euró pótlólagos megtakarítást eredményeznek.

Szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint az első félévben 8,3 százalékkal mérséklődött Spanyolország külkereskedelmi mérleghiánya a tavalyi év megfelelő időszakához viszonyítva, és ezzel 24,067 milliárd euróra csökkent. Az import az időszakban 130,430 milliárd eurót, az export 106,363 milliárdot tett ki. A vezető exportágazatok között volt az időszakban az autó-, az élelmiszer- és a vegyipar, míg a fő importágazat továbbra is az energiaipar, amely az egy évvel korábbihoz képest 29,5 százalékkal növelte importkiadásait.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.