A halálos áldozatok családjai nem akarnak több rendbontást

A Birminghamben szerdán elgázolt férfiak családjai arra kérték az embereket, hogy maradjanak nyugodtak, és ne legyenek újabb rendbontások. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803315" target="_blank"><strong>• Brit zavargások: hihetetlen mértékű volt a pusztítás</strong></a>

MNO
2011. 08. 13. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tariq Jahan, aki a három birminghami halálos áldozat közül a legfiatalabb, a 21 éves Haroon Jahan apja, köszönetet mondott mindenkinek, aki részvétét fejezte ki fia halála miatt, egyúttal a fiataloknak is megköszönte, hogy napok óta nem került sor újabb rendbontásra az országban. „Nagyon sok levelet kaptam külföldről is” – mondta az apa, aki már közvetlenül fia halála után is nyugalomra intette az embereket. „Meg szeretném köszönni a helyieknek, különösen a fiataloknak, hogy hallgattak rám” – fogalmazott.

A két másik áldozat, a 30 éves Shazad Ali és a 31 éves Abdul Musavir testvérek voltak. Nagybátyjuk, Abdullah Khan kijelentette, hogy igazságot akarnak az ügyben. Vasárnap békés megemlékezést tartanak a gázolás helyszínének közelében. A rendőrség jelenleg öt embert gyanúsít a gázolással kapcsolatban, közülük a legfiatalabb 16 éves. Közvetlenül az esetet követően a rendőrök őrizetbe vettek egy férfit, akit azóta elengedtek, majd három másik gyanúsítottat találtak, végül péntek késő este újabb két férfit vettek őrizetbe az ügyben. Közben Birminghamben utcai óriáskivetítőkön mutatják be a rendbontókról készült felvételeket.

A zavargások egy másik áldozata Trevor Ellis volt, rá hétfőn lőtt sebekkel talált a rendőrség a dél-londoni Croydonban. A férfi halálának ügyében eddig két embert vettek őrizetbe. Ugyancsak a fővárosban halt meg a rendbontások ötödik áldozata, a 68 éves Richard Bowes, akit hétfőn támadtak meg, majd pénteken halt bele sérüléseibe a kórházban. Az ügyben a rendőrség egy 22 éves férfit gyanúsít gyilkossággal. A zavargásokkal összefüggésben eddig 2250 embert vettek őrizetbe Angliában. Ezer ember ellen emeltek vádat, közülük több mint 700-an Londonban álltak bíróság elé. A megerősített rendőri jelenlétet a hét végén is fenntartják az utcákon.

George Osborne pénzügyminiszter a BBC4 rádiónak kijelentette: a kormány elkötelezett, hogy csökkentse a rendőrségi kiadásokat Angliában és Walesben, aminek eredményeként 2015-re 16 ezerrel kevesebb rendőr lehet az országban. A Munkáspárt korábban rámutatott, a zavargások megfékezésére éppen ennyi rendőrt vezényeltek London utcáira kedden. A pénzügyminiszter véleménye szerint a rendbontások „nem csak a rendőrség költségvetéséről szólnak”. Hozzátette: „ez egy hatalmas kihívás a társadalmunknak”. A tárcavezető úgy látja, el kell érni, hogy a fiataloknak többet jelentsen a közösségük és a társadalom.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.