A horvát devizahiteleseken is segíteni kell

A devizahitelesek problémáinak mielőbbi megoldását sürgette csütörtökön a horvátországi NHS független szakszervezeti szövetség a miniszterelnöknek, a nemzeti bank elnökének, valamint a kereskedelmi bankok elnökeinek küldött nyílt levélben.

MNO
2011. 08. 11. 19:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NHS szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni a svájci frank utóbbi időben tapasztalt drágulását, ami jelentősen megemelte a törlesztőrészleteket, miközben a bankok profitja növekszik. Az NHS rámutatott, hogy növekszik a nem fizető devizaalapú hitelek, valamint kényszerárverések száma.

A horvát kormány a múlt héten a horvát kuna és a svájci frank árfolyamának rögzítésére, valamint kamatcsökkentésre szólította fel a bankokat. A kormány azt várja a bankoktól: legfeljebb 5,8 kunás árfolyamon (1 kuna 36,7 forint) rögzítsék a svájci frankban eladósodottak hiteleinek törlesztését, illetve tegyék lehetővé, hogy tíz év halasztással, kamatmentesen fizethessék ki a felhalmozódó különbözetet.

Ezen túlmenően a bankoktól elvárják, hogy csökkentsék a frankhitelek kamatát, a kormány rendeletmódosítással teszi lehetővé, hogy már a jövő hónaptól mérséklődjenek a kamatszintek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.