A kormány minden lépést megtesz, hogy helyreálljon a rend

David Cameron brit miniszterelnök szerint a kormány elsődleges kötelessége a rend helyreállítása az utcákon, és ezért minden szükséges lépést meg is tesznek. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802892" target="_blank"><strong>• „Korán reggel elkezdtünk kopogtatni az ajtókon a letartóztatások miatt”</strong></a>

MNO
2011. 08. 11. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Cameron a parlament csütörtöki rendkívüli ülésén megerősítette, hétvégén is marad a megerősített rendőri jelenlét az utcákon, és ha szükséges, vízágyúkat és gumilövedékeket is bevethetnek a rendbontók ellen.

A kormányfő elmondta: eddig több mint 1200 embert vettek őrizetbe a zavargásokkal kapcsolatban Angliában. Folytatódnak az őrizetbe vételek – ígérte a miniszterelnök, hozzátéve: a felelősök nem bújhatnak el a törvény elől, a bíróságok továbbra is éjjel-nappal működnek, hogy eljárjanak az őrizetbe vettek ügyében.

Bizonyítékok vannak arra, hogy bandák állnak a fosztogatások mögött – közölte. Megjegyezte: elképzelhető, hogy a bandák vezetői a rendőrök elleni támadásokban is együttműködtek. A miniszterelnök egy a bostonihoz hasonló terv kidolgozását sürgette a megfékezésükre.

Cameron elismerte: a rendbontás első napjaiban „túl kevés” rendőr volt szolgálatban, és az általuk alkalmazott taktika nem volt hatékony. Az egyszerre több helyen folyó fosztogatások újfajta kihívás elé állították a rendőrséget – vélte. A tűzoltókat ugyanakkor dicsérettel illette, mondván, „professzionálisan” látták el feladataikat. A miniszterelnök elmondta: a hadsereg bevetése csak legvégső esetben kerülhet szóba.

Mint mondta, a zavargások okozta károk a 200 millió fontot is elérhetik. A kormány tízmillió fontot fordít az érintett városrészek helyreállítására, a kárt szenvedett vállalkozásoknak pedig hosszabb határidőt szabnak az adók befizetésére. A kormányfő kifejtette: ki kellene lakoltatni azokat a szociális lakásokból, akik kapcsolatba hozhatók a zavargásokkal.

Az országot sokkolták a történtek, a zavargásokra nincs mentség – hangoztatta. Arra is kitért, hogy a múlt csütörtökön lelőtt Mark Daggan halálának ügyében felmerülő kérdéseket alaposan ki kell vizsgálni. A tottenhami férfi halála miatti szombati tüntetés fajult később rendbontássá és fosztogatássá. Cameron közölte: a fosztogatások mögött nincs semmilyen politikai jelszó, az egyszerűen lopás. David Lammy tottenhami képviselő meghívására ígéretet tett arra, hogy maga is ellátogat a városrészbe.

Cameron úgy fogalmazott, megvizsgálják a közösségi weboldalak zavargásokkal összefüggésbe hozható tartalmait.

Egy évvel az olimpia előtt Nagy-Britannia nem nézhet hátra, hanem csakis előre – mutatott rá beszéde végén.

Ed Miliband munkáspárti vezető szerint mindenképpen meg kell vizsgálni az okokat, amelyek a zavargásokhoz vezettek. Ha helyreáll a rend, az ország nem engedheti meg magának, hogy elfelejtse a történteket – állapította meg. A képviselő egyúttal hangsúlyozta, a jelen helyzetben nem szerencsés a rendőrségre fordított kiadások csökkentéséről beszélni.

A kérdésről – amely élénk vitát váltott ki a képviselők között – Cameron hangoztatta: a tervezett kiadáscsökkentések végrehajtása után is lehetséges lesz az elmúlt napokhoz hasonlóan a rendőri jelenlét megerősítése az utcákon.

A zavargásokról az alsóházzal egy időben a felsőház is tanácskozott, ahol Rowan Williams canterburyi érsek kijelentette: a „remény és a bizalom” elvesztése a legsúlyosabb hosszú távú következménye a történteknek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.