A legtöbb meghirdetett álláshely a pályakezdő fiatalokra vár

Leginkább a közszolgálat területén csökkent a meghirdetett állások száma a második negyedévben az előző negyedhez képest, míg a legnagyobb bővülést a gyakornoki, illetve munkatapasztalattal még nem rendelkező fiatalok számára meghirdetett pozícióknál regisztrálták – derült ki a Jobinfo.hu Online Álláspiaci Riport legfrissebb adataiból.

MNO
2011. 08. 18. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állásportál csütörtöki közleménye szerint a legnagyobb visszaesés a közigazgatás területén tapasztalható, de az oktatási, illetve az egészségügyi álláslehetőségek számában is tetemes a csökkenés. A Jobinfo.hu adatai szerint a második negyedévben mintegy 5 százalékkal nőtt a nyitott pozíciók száma. Területi bontásban az élen nincs változás, sőt Budapest a maga 37,4 százalékával még inkább fővárosközpontúvá alakítja az álláspiacot. A megyék szintjén már komolyabbak a változások, Zala, Győr-Moson-Sopron, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkált 20 százalék feletti emelkedést az első negyedévhez képest, igaz, ez volumenét tekintve csak pár tucat pozícióval jelent többet az adott megyében.

A sok gyakornoki és pályakezdők számára meghirdetett állás egyrészt annak köszönhető, hogy a nyár közeledtével friss munkaerő kerül a piacra, amire a munkáltatók is készülnek. Másrészt újra a létszámbővítés jelei mutatkoznak, amelynek során a munkáltatók kiemelt szerepet szánnak a pályakezdőknek, akiket kedvezőbb feltételek mellett tudnak alkalmazni, mint a már tapasztalattal rendelkező munkavállalókat – idézi a közlemény Kristók Balázst, a Jobinfo.hu állásportál vezetőjét.

A második negyedév nyertesei közé tartoznak még a szakmunkások, a gazdasági, illetve pénzügyi területen elhelyezkedni szándékozók, valamint a logisztikai, beszerzési és szállítmányozási pozíciókra pályázók. Ezekben a kategóriákban 20 százalékkal több állás várt betöltésre, mint 2011 első negyedévében.

Nincs jelentős változás a végzettség szerinti álláskínálati számok dobogós helyein, április–júniusban ezúttal is a mérnökök, az informatikusok és a műszaki végzettséggel rendelkezők iránt volt a legnagyobb a kereslet. A közel 90 ezer állásajánlat mintegy 25 százaléka nekik szól, ami rávilágít arra, hogy az oktatás nem képes kellő számú, ilyen végzettségekkel rendelkező szakembert kibocsátani – mondta Kristók Balázs.

A kínált állások elvárt idegennyelv-ismeret szerinti vizsgálatából kiderül, hogy a második negyedévben is az angol az első számú favorit a munkáltatók körében, ezt követi a német, majd a francia. Változás viszont az előző negyedévhez képest, hogy az április 1. és június 30. között nyitott pozícióknál nőtt a kiírásokban a követelményként megfogalmazott idegennyelv-ismeret.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.