A mészárlás áldozataira emlékeztek

A norvégiai mészárlás és robbantásos merénylet 77 halálos áldozatára emlékeztek vasárnap a skandináv országban, egy hónappal az ország történetének egyik legsúlyosabb, békeidőben példátlan fegyveres támadása után.

MNO
2011. 08. 21. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlélők, az áldozatok hozzátartozói, a mentésben részt vevők, a királyi család és a kormány tagjai voltak ott az oslói Spektrum csarnokban a délutáni rendezvényen, amelyen többek között Norvégia legismertebb előadói léptek fel, köztük a világhírű A-ha popegyüttes, amely tavaly decemberben tartotta búcsúkoncertjét, de erre az alkalomra újra összeállt. A dalok között felolvasták annak a 77 embernek – zömmel fiataloknak – a nevét, akik életüket vesztették a július 22-i kettős merényletben.

Egy norvég szélsőséges, a magát az iszlám és a multikulturalizmus ellenségének valló 32 éves Anders Behring Breivik előbb pokolgépet robbantott a norvég főváros központjában, a kormány épületénél, majd Oslótól nem messze, Utoya szigetén valóságos fegyverarzenállal behatolt a norvég Munkáspárt ifjúsági táborába, és lemészárolt 69 embert.

A merénylő zavaros eszméinek látványos elutasításaként az oslói emlékműsornak egy norvég anya és gambiai apa gyermekeként Norvégiában született énekesnő, Haddy N’jie a házigazdája. Beszédet mondott V. Harald norvég király és Jens Stoltenberg miniszterelnök. A megemlékezésen megjelentek a skandináv országok kormányfői, továbbá Tarja Halonen finn elnök, Olafur Ragnar Grimsson izlandi államfő, Victoria svéd hercegnő és Frigyes dán trónörökös.

A 6700 meghívott nagy tapssal köszöntötte a kormányfő szavait, aki megállapította, hogy „együtt győztünk a gyűlölet ellen… kis ország, de nagy nép vagyunk”. A király arra kérte az embereket, hogy vigyázzanak egymásra, és kijelentette: szilárdan hisz abban, hogy az ország lakói képesek lesznek szabadon és biztonságban élni. Az én kis országom című dal eléneklésekor sokan sírva fakadtak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.