A német autógyártót nem érinti a válság

A Volkswagen még nem tud az Európában beharangozott autópiaci visszaesésről. A konszern vezető márkája, a VW eladásai júliusban tovább növekedtek, az év első hét hónapjában világszerte már 2,95 millió autót értékesítettek, szemben a tavalyi 2,62 millióval.

MNO
2011. 08. 16. 14:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első hét hónapban a VW-eladások 12,5 százalékkal, júliusban pedig 17,2 százalékkal növekedtek éves összevetésben – közölte kedden Christian Klingler értékesítési igazgató. Különösen nagy növekedést ért el eladásaiban a VW márka Kelet- és Közép-Európában, ahol az év első hét hónapjában 44 százalékkal több autót adott el,mint egy évvel korábban, Oroszországban pedig egyenesen megduplázta eladásait.

Észak-Amerikában egyötödével több autót tudott értékesíteni a márka a Tennessee állambeli Chattanooga városban épített új üzemének köszönhetően. Kínában csaknem egymillió VW autót adott el a Volkswagen, 12,9 százalékkal többet, mint tavaly. A teljes ázsiai–csendes-óceáni térségben az eladások 15,9 százalékkal növekedtek.

Németországban ehhez képest szerényebb mértékben tudta csak növelni eladásait a VW, „mindössze” 8,5 százalékkal. A múlt hónap végéig az év eleje óta 353 ezer VW-modell kelt el a belföldi piacon. Nyugat-Európában a VW-eladások 2,8 százalékkal emelkedtek az év első hét hónapjában.

A konszern mind a kilenc márkáját beszámítva a Volkswagen már májusban átlépte a 3 milliós eladási számot. A konszern az idei évre 8 milliós értékesítést tervez. A féléves fordulóig ennek már több mint a felét sikerült is teljesíteni. Az év hátralévő részében azonban a kereslet lanyhulása várható.

A VDA (Verband der Automobilindustrie) német autóipari szakmai képviseleti szervezet kedden nyilvánosságra hozott statisztikái szerint júliusban csökkentek az autóeladások Európában, de egy nagyobb eséstől csak a 10 százalékos németországi növekedés óvta meg a piacot.

Júliusban 1,05 millió új autót helyeztek forgalomba Európában, 2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Olaszországban 11 százalékkal, Franciaországban 6 százalékkal esett vissza az értékesítés, Nagy-Britanniában és Spanyolországban pedig 4-4 százalékkal.

Januártól júliusig 8,41 millió autót adtak el Európában, 2 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi megfelelő időszakban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.