A norvég merénylő egyedül követte el tettét

A norvég rendőrség most már szinte teljesen biztos abban, hogy Anders Behring Breivik egymagában tervelte ki és követte el a július 22-i kettős merényletet – közölte szerdán az oslói ügyészség.

MNO
2011. 08. 10. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség negyven órán keresztül hallgatta ki Breiviket, és szinte teljesen bizonyossá vált, hogy igazat beszél. Amit elmondott a merényletekről, abból sok mindent ellenőrizni lehetett, és eddig nem fedeztek föl egyetlen hazugságot sem a szavaiban – mondta Christian Hatlo ügyész.

Breivik azon a pénteki napon pokolgépet robbantott a norvég főváros kormányzati központjában, majd egy ifjúsági táborban tömegével mészárolta le a fiatalokat. Összesen 77-en váltak áldozatává.

A rendőrség visszautasította az egyre újabb kritikákat, hogy a rendőrök rossz döntések miatt érkeztek túl későn Utoya szigetére, ahová helikopter helyett közúton és csónakkal utaztak. A Dagsavisen című lap rendőrségi forrásokra hivatkozva úgy vélekedett, hogy helikopterrel egy mesterlövészt lehetett volna küldeni a helyszínre Breivik semlegesítésére.

„A rendőrség helikoptere nagyon fejlett eszköz, főként parancsnoki központként, valamint megfigyelésre, dokumentálásra és kutatásra lehet használni. Nem olyan jármű azonban, amely alkalmas a fegyveres beavatkozásra” – mondta Johan Fredriksen szóvivő egy sajtótájékoztatón.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.