A pilóta mentette meg a meghibásodott magyar Gripent

Meghibásodott egy magyar Gripen vadászgép hajtóműve a levegőben még júniusban, de a pilótának sikerült visszatérnie a repülővel a kecskeméti bázisra; Molnár Tibor őrnagyot, a gép pilótáját csütörtökön tüntették ki a fővárosban.

MNO
2011. 08. 18. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI érdeklődésére a Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy az eset még június elején történt egy kiképzési gyakorlaton. A vadászgép hajtóműve Mezőkövesd felett meghibásodott, a pilóta nem tudta szabályozni a vezérlést.

Mint azt Hende Csaba honvédelmi miniszter a kitüntetés alkalmából a Stefánia-palotában elmondott beszédében felelevenítette, a vészrendszer azonban működött, így a pilóta vissza tudott térni Kecskemétre, és le tudott szállni a repülőtéren. A protokoll szerint a pilótának ki kellett volna ugrania, de ő inkább visszafordult a kecskeméti bázis felé. Nem veszélyeztette senki életét, és sokmilliárdos értéket mentett meg – hangsúlyozta a tárca vezetője a minisztérium tájékoztatása szerint. Az őrnagy ezért a honvédelmi miniszter által adományozható legmagasabb kitüntetést, a Hazáért kitüntető címet kapta meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.