A stabilitás felé haladnak a britek

A brit állami szektor nettó hitelfelvétele (PSNB) 20 millió fontra esett vissza júliusban, ami főleg a nagyobb adóbevételeknek köszönhető.

MNO
2011. 08. 19. 15:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit állami szektor nettó hitelfelvétele egy évvel ezelőtt még 3,5 milliárd font volt. Az idén júliusi 20 millió fontos érték sokkal kedvezőbbnek bizonyult az elemzők várakozásainál. Az állami szektor nettó hitelfelvétele a pénzügyi év áprilisi kezdete óta eddig 40 milliárd fontot tesz ki, és várakozások szerint 2011–2012-ben 122 milliárd fontra rúg majd. A hitelfelvétel csökkenésének oka egyebek mellett a nagyobb adóbevételek és az önkormányzatok kiadásainak visszafogása.

George Osborne pénzügyminiszter korábban azt ígérte, 2015-re az ország ledolgozza költségvetési hiányát. A tavalyi deficit a GDP 11 százalékát tette ki. Ugyanakkor a gazdasági növekedés már tavaly ősz óta gyenge, és több elemző kétségbe vonta, hogy a kormány képes lesz teljesíteni az ígéretét. Azt azonban elismerték, hogy a most nyilvánosságra hozott adatok biztatók.

A Citi elemzője, Michael Saunders az adatot úgy kommentálta: „emelkedtek a bevételek és csökkentek a kiadások, ahogyan annak lennie kell”. Ugyanakkor kiemelte: „a deficit nem csökken olyan gyorsan, ahogyan hat hónapja gondoltam, de legalább csökken, ami jelentős eltérés más, hasonlóan magas hiánnyal bíró országhoz képest”. Nagy-Britannia az egyetlen magas deficittel küzdő ország, amely biztosan halad a pénzügyi stabilitás felé – tette hozzá.

David Kern, a brit kereskedelmi kamara vezető elemzője szerint is a vártnál sokkal jobbak a júliusi adatok. „Habár még mindig elképzelhető, hogy a kormány túllépi a tervezett hitelfelvételi célt az idén, valószínűleg ez sokkal kisebb mértékű lesz, mint ahogyan korábban gondoltuk” – fogalmazott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.