A szarvasbőgéshez szerveznek túrát

A gemenci szarvasbőgést figyelhetik meg a természetbarátok a Duna–Dráva Nemzeti Park augusztus végi, szeptember eleji programjain, amelyeken a résztvevők szakember vezetésével bejárják a gemenci ártér egyik legjellegzetesebb vidékét.

MNO
2011. 08. 15. 20:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gemenc Zrt. szarvasbőgés-hallgató túrái után az idén a Duna–Dráva Nemzeti Park is szervez a szarvasbőgéshez kapcsolódó programot; a nemzeti park augusztus 27-én és szeptember 3-án várja az érdeklődőket esti kirándulásra – közölte hétfőn a nemzeti park.

A pörbölyi gátőrháztól induló és oda visszatérő, öt kilométeres túra az ártéri erdőben, a Nyéki-Holt-Duna tanösvény nádas területén vezet, a résztvevők a tanösvényhez közeli madármegfigyelő toronyból szerencsés esetben a szarvasok hangjával kísérve csodálhatják meg a gemenci erdőt, egy közeli réten pedig nagy valószínűséggel szarvasokat is láthatnak. A Duna–Dráva Nemzeti Park előzetes bejelentkezés után indítja a programot.

A szarvasbőgés ideje általában a szeptember, de a Gemencben az időjárástól, a vízállástól, a szúnyogok mennyiségétől függ, hogy mikor kezdődik, és meddig tart a bőgés – mondta Mórocz Attila, a nemzeti park természetvédelmi őre. Előfordult, hogy csak egyhetes intenzív bőgés volt, máskor a teljes hónapban tartott. Az idén nem volt árhullám és kevés volt a szúnyog, de a bőgést megelőző két hét időjárása is döntő lehet – tette hozzá.

A szarvasbőgés az az időszak, amikor a bikák „háremet” alakítanak ki maguknak, és hangjukkal jelzik, hogy övék az adott terület. A legintenzívebb bőgési napszak a késő alkonyat; a bikák hangerősségéből, hanglejtéséből a szakemberek az állat korára, habitusára is tudnak következtetni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.