A szerbek nem változtatnak

A szerb központi bank nem változtatott az alapkamaton csütörtökön, ami így 11,75 százalék maradt. Az elemzők többsége a kamat csökkentésére számított az infláció mérséklődése miatt.

MNO
2011. 08. 11. 14:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters által megkérdezett 15 elemző közül kilencen 25 bázispontú kamatcsökkentést, hárman még ennél is nagyobb kamatvágást vártak, további hárman pedig az alapkamat szinten tartására számítottak. Júliusi ülésén a bank 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot az addigi 12 százalékról, és akkor további kamatcsökkentés lehetőségét jelezte.

Csütörtöki közleményében a szerb központi bank azt közölte, hogy bár az infláció csökkent, nőttek a külső kockázatok, amint azt mutatják az elmúlt hetek tőzsdei és pénzpiaci eseményei. A kamat szinten tartásáról egy nappal azután született döntés, hogy a központi bank vezetője szerdán azonnali kormányülés összehívását szorgalmazta annak áttekintésére, hogy a globális pénzügyi válságnak milyen lehetséges hatásai lehetnek a szerb gazdaságra.

Szerbiában áprilisban 14,7 százalékos csúcson állt az éves infláció, ami júniusban 12,7 százalékra mérséklődött.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.