A szórakozóhelyeken javult a tűzvédelmi helyzet

Pozitív hatással volt a tűzvédelem helyzetére a szórakozóhelyeken lefolytatott ellenőrzés-sorozat, az üzemeltetők egyre inkább jogkövetők – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében.

MNO
2011. 08. 12. 12:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OKF tájékoztatása szerint a tűzoltóságok idén január 1. és május 15. között országosan 1691 átfogó tűzvédelmi ellenőrzést végeztek zenés szórakozóhelyen, amit utóellenőrzések is követtek. További 241 ellenőrzést végeztek július 31-ig, ezek a vendéglátók többnyire a korábbi vizsgálati időszakban szezonális vagy gazdasági okok miatt zárva tartottak. A katasztrófavédelem közölte: a tapasztalt hiányosságok miatt az esetek több mint 60 százalékában kellett intézkedniük a tűzoltóknak. Ismertették: 567 esetben adtak ki hatósági felhívást, 296 esetben hatósági kötelezéssel éltek, 100 esetben tűzvédelmi bírságot, 126 esetben helyszíni bírságot szabtak ki. Mint írták, további 85 esetben szabálysértési feljelentést kezdeményeztek a szabálysértési hatóságnál, jegyzőnél. A kiürítési feltételek elégtelensége, illetve a tűzvédelmi előírások hiánya miatt 25 szórakozóhelyet bezárattak – áll a közleményben.

A tájékoztatóból kiderül, hogy a leggyakoribb szabálytalanságok között továbbra is a kiürítési feltételek jogszabályban előírt biztosításának hiánya szerepel. A vészkijáratként figyelembe vett ajtókat vagy lezárták, vagy eltorlaszolták. A kiürítési útvonalakon a hő- és füstelvezetés hiányzott, vagy éghető burkolatot helyeztek el. Ezeken túl a kötelező, időszakos tűzvédelmi felülvizsgálatokat és a tűzvédelmi oktatásokat számos esetben nem végezték el – írta az OKF.

A főigazgatóság azt is jelezte: a bezáratások száma a május 15. és július 31. közötti időszakban csökkent. Hozzátették: ez azt jelzi, hogy az ellenőrzés-sorozat pozitív hatással volt a tűzvédelem helyzetére. „Az üzemeltetők egyre inkább jogkövető magatartást tanúsítanak, és törekednek a rendezvények biztonságos lebonyolítására” – fogalmaz a közlemény.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.