A túlélők visszatértek a mészárlás helyszínére + Képek

Az egy hónappal ezelőtti norvégiai vérengzés túlélői szombaton visszalátogattak a szörnyűség színhelyére, Utoya szigetére, ahol egy norvég szélsőséges, Anders Behring Breivik 69 társukkal végzett.

MNO
2011. 08. 20. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utat szervező norvég polgári védelem szerint összesen mintegy 750 ember, túlélők és családtagjaik jelezték, hogy – a július 22-i vérengzés után most első ízben – visszalátogatnának a helyszínre. A kis, mindössze 0,12 négyzetkilométeres szigetet ebből az alkalomból lezárták a sajtó elől, s a helyszínen orvosok, pszichiáterek, lelkipásztorok és imámok álltak készen, hogy segítséget, támaszt nyújtsanak az ezt igénylőknek.



„Tudom, hogy ez a nap nagyon nehéz lesz. De tudom azt is, hogy ez segít majd csökkenteni a rám nehezedő terhet” – mondta a 21 éves Adrian Pracon, aki túlélte Breivik lövéseit, s aki úgy döntött, hogy most visszatér a szörnyűségek helyszínére. „Ez lesz életem második legrosszabb napja” – tette hozzá.



Az iszlámot és a multikulturalizmust elutasító 32 éves Breivik július 22-én előbb felrobbantott egy pokolgépet Oslóban, a kormányzati negyedben, majd az onnan mintegy 40 kilométerre lévő Utoya szigetére ment, ahol a norvég Munkáspárt tartotta nyári ifjúsági táborát. Rendőrnek öltözve maga köré gyűjtötte az ott lévő fiatalokat, mondván, hogy az oslói merényletről akar nekik beszámolni – majd lőni kezdett az összegyűltekre. A túlélők beszámolói szerint a mintegy egy órán át tartó mészárlás során nyugodtan és módszeresen tüzelt a menekülőkre, s a sebesültekkel is végzett.



Pracon elmondta: ő a mészárlás alatt kétszer is találkozott Breivikkel. Előbb akkor, amikor megpróbált úszva elmenekülni, de azután meggondolta magát, rádöbbenve, hogy úgysem éri el a partot. „Amikor visszatértem a szigetre, ő is ott volt, tőlem 5-10 méterre, s lövöldözött azokra, akik úszva próbáltak menekülni. Megfordult, s rám szegezte fegyverét. Én erőim végén voltam, s csak annyit tudtam kinyögni, hogy »Ne lőjj!« Ő egy pillanatig gondolkodott, azután továbbment” – mondta a fiatal. A második eset néhány perccel később történt, gyakorlatilag ugyanazon a helyen. „A földön feküdtem, s úgy tettem, mintha halott lennék. Ő rám lőtt, hogy biztos legyen benne: valóban meghaltam. Azt hiszem, a fejemet célozta, de elhibázta: a lövés a vállamat érte” – mesélte el a történteket Pracon.



(Fotók: Reuters)

Breivik cáfolja, hogy bűnös lenne: szerinte a mészárlás szükséges volt, méghozzá Norvégia és Európa megmentésére. Azt állítja, hogy a támadásokkal Európát akarta megtisztítani a mozlimoktól, illetve azokat a politikusokat akarta megbüntetni, akik a multikulturalizmus híveivé szegődtek. Egy oslói bíróság pénteken újabb négy héttel meghosszabbította azt a rendelkezést, hogy a férfit teljes elszigeteltségben kell őrizni. Breivik ezt a rendszabályt „szadista kínzásnak” minősítette.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.