A túlságosan nagy sebesség okozta az intercity balesetét

A Varsó–Katowice között közlekedő intercity-szerelvény balesetének fő oka az volt, hogy a vonat túl gyorsan haladt egy olyan pályaszakaszon, ahol sebességkorlátozás volt érvényben – tájékoztatta az ügyészség szombaton a lengyel médiát.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803202" target="_blank"><strong>• Kisiklott egy személyvonat, legalább négy halott</strong></a>

MNO
2011. 08. 13. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mozdonyból és négy vagonból álló szerelvény, amely 280 utast szállított, a lódzi vajdaságbeli Baby településen, Piotrków Trybunalski közelében péntek délután siklott ki, a mozdony utáni első vagon az oldalára dőlt, a többi három pedig leszaladt a sínekről, de nem borult fel. A balesetben egy utas életét vesztette, és 84-en megsérültek. Szerencsére nem igazolódott be az a félelem, hogy a felborult vagon alatt esetleg további áldozatok vannak.

A sérültek egy része ambuláns ellátásban részesült, a többieket környékbeli kórházakba szállították. Közülük senki sincs életveszélyben. Többségüket elengedték, szombaton még 28-an voltak kórházban.

Az ügyészségi vizsgálat megállapította, hogy a kérdéses szakaszon a szerelvény óránként 118 kilométeres sebességgel haladt, holott a vágányokon éppen karbantartási munkálatok folynak, és 40 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben. Mindenesetre vizsgálják, hogy más tényezők – műszaki vagy anyagproblémák, a sebességmérő hibája – nem járulhattak-e hozzá a katasztrófához. A hatóságok őrizetbe vették a mozdonyvezetőt, aki túlélte a balesetet, de sokkos állapotban van, és ezért még nem lehetett kihallgatni. Megállapították, hogy józan volt.

A vonat teljesen tele volt, mintegy 280-an utaztak vele, mert tekintettel a hosszú hétvégére – hétfőn Lengyelországban Szűz Mária mennybevételét (Nagyboldogasszony) ünneplik, amely hivatalos állami ünnep is – sokan elutaztak a fővárosból.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.