A vasút áll a Vörösvári Napok középpontjában

A Budapest és Esztergom közötti vasútvonal 115 éves története áll az idei Vörösvári Napok eseményeinek középpontjában.

MNO
2011. 08. 12. 14:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Atzél Réka szervező elmondta: a pénteken kezdődő és hétfőig tartó pilisvörösvári rendezvény ebben az évben számos programmal kapcsolódik az erre az alkalomra létrejött vasúttörténeti kiállításhoz. A Nyágai László által megálmodott és megvalósított kiállítás a Budapest és Esztergom közötti vasúti szakasz múltját és jövőjét mutatja be, a tárlaton többek között vasutas családoktól kapott relikviákat és vasutas ruhákat állítanak ki, de megtekinthetők a vonal fejlesztésének tervei is. „Szeretnénk, ha a tárlat vándorkiállítássá válna és a Budapest–Esztergom vonal melletti településeken is bemutathatnánk” – tette hozzá Atzél Réka.

A tematikához kapcsolódóan többek között vasútmodellek bemutatója, a Megy a gőzös című rajzpályázat eredményhirdetése, valamint gyerekkalauzok felavatása is szerepel a programban. A kézműves foglalkozásokon a gyerekek egyebek mellett vasutas sapkát készíthetnek – sorolta a programokat a szervező, kiemelve: idén a megszokott helyszínekhez a vasútállomás is csatlakozik, ahol játékos KRESZ-vetélkedők várják a kisebbeket és a nagyobbakat, az állomásról pedig kerekes kisvasúton juthatnak el a látogatók a rendezvények helyszíneire.

A Vörösvári Napok szorosan kötődik a Mária-napi sváb búcsúhoz, s a program állandó főszereplője ma is az itt élő német nemzetiségek kultúrája. A négy nap alatt a látogatók bekapcsolódhatnak a Sváb Kulturális Fesztiválba, de lesz sváb bál a Werischwarer Burschennel és báli zene a Német Nemzetiségi Fúvószenekarral, emellett közös koncertet ad a Tempo Koncertfúvós Zenekar és a Musikverein Ludwigschorgast.

Nem maradnak el az évek óta kedvelt állandó programok sem, így a táncbemutatók, a rockzenei koncertek, a helyi kiállítások és a mesterségek utcája, a péntek esti nagykoncerten ebben az évben a Benkó Dixieland Band lép fel a Művészetek Házában Pilisvörösváron.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.