A Zöld Pardon tovább szeretne működni

Tovább kíván működni a Petőfi híd budai hídfőjénél álló Zöld Pardon, ezért az újbudai önkormányzattól a közterület-használati szerződés meghosszabbítását kérték. A XI. kerület korábban október végéig engedélyezte a szórakozóhely működését.

MNO
2011. 08. 16. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zöld Pardon (ZP) Művészeti és Marketing Iroda kedden az MTI-nek megküldött közleményében azzal indokolta a kérést, hogy az önkormányzathoz 2008 óta nem érkezett olyan lakossági panasz, amely alapján vizsgálat indulhatott volna a szórakozóhely ellen. Jelezték azt is, hogy kulturális és zenei programjaik mögé „az internetes közösségi szájtokon és a pártfogói honlapon több százezres rajongótábor szerveződött, miközben több mint hatvanezren aláírásukkal is tiltakoztak a hely október 31-i felszámolása ellen”.

Emlékeztettek arra, hogy a XI. kerületi önkormányzat április 21-i képviselő-testületi ülésén határozott arról, hogy a közterületet október végéig használhatják. A határozat és az annak nyomán létrejött szerződés a 22 millió forintos használati díj fizetésén túl előírta, hogy további, mintegy 16 millió forint értékben a terület használójának gondoskodnia kell a környék takarításáról és biztonságáról, ezenkívül szúrópróbaszerű zajszintmérést is köteles végeztetni az önkormányzat által kijelölt független szakértővel. Erre azért volt szükség – írták –, mert az önkormányzat egyes politikusainak állítása szerint „nagyszámú lakossági panasz” érkezett a hatóságokhoz.

Közölték, hogy a szerződés ideje alatt azonban a XI. kerületi önkormányzat hivatalosan egyszer sem tájékoztatta a ZP-t egyetlen, hivatalába érkező lakossági zajpanaszról sem. Az üzemeltető júliusban az önkormányzat hivatalában betekintést kért az erre vonatkozó dokumentációba; a ZP szerint ennek alapján kijelenthető, hogy „a XI. kerületből 2008 óta nem érkezett olyan lakossági panasz, melynek alapján vizsgálat indulhatott volna a Zöld Pardon ellen”. Úgy vélik, az áprilisi nyitónap óta eltelt időszak bebizonyította, hogy a ZP működését hatalmas, politikai hovatartozástól független társadalmi szimpátia kíséri.

„A Zöld Pardon megszüntetése nemcsak egy szórakozóhellyel tenné szegényebbé a fővárost, de egy olyan biztonságos, kulturális missziót teljesítő intézmény végét jelentené, amely jelenleg egyedülálló nemcsak Magyarországon, de a régióban is” – írták.

Az MTI megkereste a XI. kerületi önkormányzatot is, a hivatal későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.