„Adják vissza az életünket, adjanak vissza egy zöld Fukusimát”

A japán parlament jóváhagyott szerdán egy törvényt, amelynek értelmében állami alapot hoznak létre a fukusimai nukleáris katasztrófa érintettjeinek kártalanítása céljából – tájékoztatott a Kyodo japán hírügynökség.

MNO
2011. 08. 03. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabályt azért dolgozta ki a kormány, hogy felgyorsítsa a kártérítések folyósítását, illetve hogy könnyítsen a Fukusima–1 (Daiicsi) erőművet üzemeltető – s a lakosságot ért károk enyhítésére már több milliárd jent kifizető és a baleset nyomán rekordveszteséget elkönyvelő – Tokyo Electric Power (Tepco) terhén, megakadályozva így a vállalat csődbejutását.

A Tepco az atomerőmű 30 kilométeres körzetében élőknek eddig háztartásonként – mintegy 50 ezer család számára – 1 millió jent (2,47 millió forintot) fizetett ki, s további 48 milliárd jen (118,5 milliárd forint) folyósítását irányozta elő. A most elfogadott törvény úgy rendelkezik, hogy a Tepcónak és a Japánban nukleáris létesítményt működtető többi regionális energiavállalatnak bevételük bizonyos hányadát – ennek mértéke egyelőre nem ismeretes – be kell fizetniük a létrehozandó alapba.

A március 11-i földrengés és az azt követő hatalmas szökőár által előidézett fukusimai nukleáris baleset miatt több tízezer embernek kellett elhagynia otthonát. A térségben a katasztrófa súlyosan érintette a mezőgazdaságot, a halászatot és az idegenforgalmat is. Szerdán Tokióban a Tepco székhelye előtt mintegy 300 gazda tüntetett az eddig elmaradt kártérítések miatt. „Adják vissza az életünket, adjanak vissza egy zöld Fukusimát!” – kiabálta a tiltakozó tömeg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.