Alig érinti őket a frank erősödése

A frank erősödése nyomán a vállalati szektorban nincs olyan vészhelyzet, mint a lakosságnál – írta a Népszabadság pénteken.

MNO
2011. 08. 19. 6:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kölcsön felvételekor a vállalkozás mérlegeli, hogy bevételei milyen piacon keletkeznek, s ettől függően dönt, hogy milyen formában szeretne a finanszírozáshoz tőkét bevonni. Devizakölcsönt azon cégek kerestek, amelyek bevételeiket is ebben számolják el, tehát náluk az árfolyamkockázat nem, vagy kevésbé jelentkezik – mondta Wimmer István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára szerint leginkább az építőiparban és a kereskedelemben jellemző a devizahitel, és megjegyezte: mivel a gazdaság stagnál, a vállalkozások visszafizetési potenciálja is gyengül.

A PSZÁF adatai szerint a mikro-, kis- és középvállalati körben az idén az első negyedévben az éven túli hiteleken belül a devizakölcsönök aránya már csak 33,61 százalék volt, míg 2010-ben 41,55, egy évvel korábban pedig 47,2 százalék. A devizahitel-állomány csupán a hitelt felvevő vállalatok 2,1 százalékához köthető, s ez a mutató még 2009-ben is csak 3,99 százalék volt – írta a Népszabadság.

Az éven belüli lejáratú hiteleknél a bruttó hitelfelvételből az első negyedévben valamivel több mint 25 százalék volt devizaalapú, és az elmúlt két évben is hasonló szinten mozgott, ezt a volument a hitelkérelmező vállalkozások mintegy 5 százaléka produkálta. Ez is azt jelzi, hogy devizahitelt azok a cégek igényelnek, amelyek üzemszerűen állnak kapcsolatban devizaügyletekkel, ezek pedig általában a nagyobb cégek közül kerülnek ki – írta a lap.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.