Aranyat találtak a Kaliakra-foknál

Értékes és nagy mennyiségű aranykincset találtak bolgár régészek a fekete-tengeri partvidéken található Kaliakra-foknál folytatott ásatások során.

MNO
2011. 08. 21. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bolgár Tudományegyetem (BAS) szakemberei augusztus elején kezdték újra a munkálatokat a Kaliakra-foknál lévő Második Templom elnevezésű régészeti területen, ahol azóta húsz darab aranytárgyat – többségében ékszereket –, valamint ezüstből készült ékeket találtak. A 12. és 14. századból származó aranytárgyak egy temetkezési helyen lapultak, ahol eddig 43 sírhelyet tártak fel a régészek.

A legérdekesebb lelet egy aranyfülbevaló, amelyet két darab tökéletes gyöngyszem díszit – idézte a régészcsoportot vezető Boni Pertunovát a Standart News angol nyelvű bolgár hírportál. A legértékesebb lelet egy Szűz Mária arcképével díszített bélyeg, amely egykori – tehetős és befolyásos – gazdájának monogramját is megőrizte. A szakértők szerint a rendkívül ritka és egyedülálló lelet azt bizonyítja, hogy az 5. és 6. századok során a helyiek rengeteg dokumentumot írtak és élénk levelezést folytatottak – közölték a szakemberek.

Az ásatási munkálatok a hónap végéig tartanak, mert még rengeteg feltárni való lelet pihen a több száz éves sírhelyek alatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.