Árfolyamrögzítés: még nem voltak kígyózó sorok a bankoknál

Már ötszáz devizahiteles érdeklődött az árfolyamrögzítésről az egyik legnagyobb hazai banknál. Több pénzintézet szombaton is nyitva tartott, de sorok sehol sem alakultak ki. A könnyítés lejárta után a havi törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában. Az adósok 2011. december 31-ig kérhetik pénzintézetüknél az árfolyamrögzítést. <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803327" target="_blank"><br /><strong>• Törvénymódosítással is segítene a PSZÁF az előtörlesztőknek </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803212" target="_blank"><strong>•  Együttműködve kell vállalni a válság által okozott terheket</strong></a>

MNO
2011. 08. 13. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton sem voltak kígyózó sorok, de országszerte ötszázan érdeklődtek az árfolyamrögzítésről a harmadik legnagyobb magyar pénzintézetnél. A bank a jövő héten a szokottnál egy órával tovább tart majd nyitva. Sokan már telefonon időpontot kértek. „Az összes devizahitelesünk 10–30 százaléka között várható az árfolyam-rögzítési érdeklődés, de a hátralékos ügyfelek 50-70 százaléka nyilatkozott úgy az első két napon, hogy igénybe fogják venni ezt a lehetőséget” – mondta Kárász Tamás, az MKB Bank Zrt. otthonvédelmi programvezetője.

Az árfolyamgát helyett csődvédelemmel enyhítenének a hiteltörlesztési gondokkal küzdők helyzetén a fogyasztóvédők. A cégekéhez hasonló magáncsőd intézményének bevezetése biztosítaná, hogy a bank egy meghatározott összeg felett elengedje a tartozást. „Megnézzük elsősorban, hogy mennyi pontosan a tartozás összegéhez viszonyítva a bevétel. Ott meghúzunk egy határt, és a vagyonfelügyelő tárgyalni fog a bankokkal, de lehet, hogy sorra kerülnek a különböző közüzemi szolgáltatók is annak érdekében, hogy biztosítva legyen, hogy a fogyasztó élni tudjon a jövőben” – szögezte le Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.

A kormány egyelőre nem tervezi a magáncsőd bevezetését. „Aktuálisan nem volt a kormány előtt ilyen típusú kezdeményezés, de értelemszerűen minden jó szándékú és használható megoldást folyamatosan figyelünk, tehát amennyiben erre szükség lenne vagy ennek a lehetősége megnyílik, akkor erre ki fogunk térni. De a kormány előtt nem szerepelt egyelőre ez a kérdés” – fogalmazott Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Az 1 millió 250 ezer devizahitelesből jelenleg 140 ezer ügyfélnek van 90 napon túli elmaradása, ők csak akkor kérhetik az árfolyamrögzítést, ha tartozásukat előbb egy összegben rendezik.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.