Átadták a legmagasabb állami kitüntetéseket a Parlamentben + Videó + Képriport

Schmitt Pál köztársasági elnök átadta a legmagasabb állami kitüntetéseket pénteken a Parlamentben. Augusztus 20. alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét Horváth János parlamenti képviselő, az Országgyűlés korelnöke kapta az amerikai magyar emigrációban végzett tevékenységéért és a magyar parlamentarizmus legjobb hagyományainak megőrzéséért.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804564"><strong>• Összehangolt ünnepi műsorrend a közszolgálati médiában</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/804526" target="_blank"><strong>• Százak tesznek állampolgársági esküt augusztus 20-án</strong></a>

MNO
2011. 08. 19. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a népből csakis úgy lehet nemzet, ha sokan vannak, akik egyet gondolnak és egyet akarnak, az állami kitüntetések pedig annak bizonyítékai, hogy léteznek ilyen emberek. Mint mondta, a kitüntetetteket legkevésbé sem a díjak elnyerése mozgatja, hanem a saját hivatásukban törekszenek a legtöbbre, így egyéni sikerükkel az „egész közösség kovászává” válnak.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést Csáky Pál szlovákiai magyar politikus, a Magyar Koalíció Pártja volt elnöke, volt miniszterelnök-helyettes, Kopátsy Sándor, a közgazdaságtudomány doktora, Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész, Szervátiusz Tibor Kossuth-díjas szobrászművész és Szilágyi János György Kossuth-díjas művészettörténész kapta. Az elismerések átadásánál jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (polgári tagozata) Albert Flórián labdarúgó, Arató Péter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, Bodor Miklós, az MTA külső tagja, Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, műfordító, Fodor György teológus, Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, Horváth József Széchenyi-díjas növényvirológus, Kahler Frigyes, a Veszprém Megyei Bíróság bírája, Nánási László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, Patkó Gyula, a műszaki tudományok kandidátusa, Préda István, az orvostudomány doktora, Rózsás János író, történész, Szépfalusy Péter Széchenyi-díjas fizikus, Szinte Gábor festőművész, Tar Pál volt nagykövet, Török József egyháztörténész, Uhrik Teodóra Kossuth-díjas táncművész, valamint Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke kapta.

Schmitt Pál a kitüntetést posztumusz adományozta Domonkos Istvánnak, az Ellenzéki Kerekasztal résztvevőjének, Romics László Széchenyi-díjas belgyógyásznak és Töttös Pálnak, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége Tolna megyei szervezete elnökének.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.