Az adósságcsökkentésről értekeznek

Versenyképesség és adósságcsökkentés címmel rendezi meg a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlését, amelynek szeptember 29. és október 1. között Pécs ad otthont.

MNO
2011. 08. 19. 6:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közgazdasági társaság közleményben arról tájékoztatott, hogy a magyar közgazdász-társadalom legnagyobb éves rendezvényének helyszínéül választott Kodály Központba több mint félezer közgazdászt, gazdasági szakembert várnak, akik két plenáris és tíz szekcióülésén mintegy hetven előadást hallgathatnak meg.

Az államadósság csökkentése és a nagy állami rendszerek küszöbön álló átalakítása, a foglalkoztatás bővítése, a versenyképesség és a gazdasági növekedés elősegítése, s a mindezt megalapozni kívánó sarkalatos törvények megalkotása vitára érdemes szakmai kérdések sorát veti fel a közgazdászok számára. Emellett szó lesz olyan, az európai döntéshozóknak a legtöbb fejtörést okozó témákról, mint az eurózóna egészének jövője, a tagállamok növekvő eladósodása, a közös gazdasági kormányzás bevezetése, továbbá a 2014–2020 közötti költségvetési sarokszámok meghatározása. Érdekessége lesz az idén a vándorgyűlésnek, hogy a reálgazdaság felé fordulva most először foglalkozik egy-egy szekció a gyógyszer-, valamint a járműiparral – olvasható a közleményben.

A közgazdász-vándorgyűlés plenáris és a szekcióüléseire felkért előadók között van Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Simor András, a jegybank elnöke, Szász Károly PSZÁF-elnök, Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke és Oszkó Péter volt pénzügyminiszter mellett a hivatalban lévő kormány több államtitkára, helyettes államtitkára, továbbá az Állami Számvevőszék elnöke is. A meghívottak között vannak Balázs Péter, Baráth Etele, Bod Péter Ákos, Chikán Attila volt miniszterek és neves gazdaságkutatók, mint Mellár Tamás, Palócz Éva és Róna Péter.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.