Az áramot is kikapcsolták Gacsályon

Tartozás miatt kikapcsolták az áramot szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gacsály polgármesteri hivatalában – közölte a község független polgármestere csütörtökön.

MNO
2011. 08. 18. 18:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 930 lakosú település önkormányzati hivatala 1,6 millió forintos tartozást halmozott fel az E.ON Zrt.-vel szemben, ezért az épületet lekapcsolták az elektromos hálózatról – mondta Petra András. Az önkormányzat egy aggregátort köttetett be a rendszerbe, ez azonban a napi nyolc helyett csak két-három órára elegendő áramot biztosít a hivatali munkavégzéshez. A polgármester hozzátette: az önkormányzat összes intézménye el van maradva a számlákkal, így elképzelhető, hogy nemfizetés esetén később máshol is kikapcsolják a szolgáltatást.

Gacsály adóssága július végén több mint 24 millió forint volt, ebből négymillió forinttal a Tigáz Zrt.-nek tartozott. Az adósság miatt augusztus elején kikapcsolták a gázt több intézményben, közte az idős emberek bentlakásos otthonában. Petra András elmondta: az augusztusi gondozási díjból befolyt összeget, mintegy félmillió forintot már kifizettek a szolgáltatónak, s bár ezzel nincsen rendezve a teljes tartozás, a szolgáltató partner volt abban, hogy a következő részösszeget is ilyen módon törlesszék.

Ezt a pénzt eddig élelmezésre fordították – mondta az önkormányzati vezető, hozzátéve, így nem tudni, miből szerzik be a főzéshez szükséges nyersanyagot. A polgármester tájékoztatása szerint a halmozottan hátrányos helyzetű szatmári község 170 millió forintos éves költségvetéséből az idén csaknem 40 millió forint hiányzik. Az önkormányzat dolgozói bérekkel is el van maradva, tartozik a beszállítóinak, a szociális segélyek kifizetése után pedig nem marad pénz.

A gacsályi önkormányzat az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatási alapjának első pályázati körében 11,5 millió forintot kapott. Petra András közlése szerint a tartozások rendezése érdekében a szeptemberi, második fordulóra is benyújtják a pályázatot, de ebből bevétele leghamarabb október végén lesz a helyhatóságnak.

Szerdán Versend önkormányzatának több épületében kapcsolták ki az áramot, miután a baranyai község mintegy kétmillió forint tartozást halmozott fel, az adósságát pedig határidőre nem tudta rendezni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.