Az izzó gázgömb napkitöréseit is megfigyelik

Csillagászati napot tartanak pénteken Bakonybélben: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park erdőismereti oktatóbázisán naptávcsöves bemutatóval, ismeretterjesztő előadásokkal várják az érdeklődőket.

MNO
2011. 08. 18. 8:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Somlai Szilárd, a nemzeti park oktatási referense elmondta az MTI-nek, hogy a hajnalig tartó programsorozatot nem a szakmának, hanem a hétköznapi érdeklődőknek szánták.

Tájékoztatása szerint a csillagászati nap péntek este hat órakor naptávcsöves bemutatóval veszi kezdetét, amelyen a különleges Herschel-prizmával követik nyomon az izzó gázgömb napkitöréseit. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA űreszközöket tesztelő magyar csapatának egy tagja a Marsról és az ég fotografikus észleléséről tart előadást. Közlése szerint az egész program a Pannon Csillagda projekt része, amelynek keretében 2012 tavaszára felépül a csillagászati élményközpont Bakonybélben.

Somlai Szilárd közlése szerint a már négy éve hagyományos csillagászati napra a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, bejelentkezni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján, a www.bfnp.hu oldalon lehet. Reményeik szerint a Jupiter, Szaturnusz, Uránusz megfigyelése mellett szerencsés esetben láthatóvá válik néhány Perseida-meteor is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.