Az ócsai üzemben újraindult a konvektorgyártás

Több hónapos kihagyás után hétfőtől ismét dolgoznak a felszámolás alatt álló FÉG ócsai konvektorgyárában, miután az MPF Holding, a cég legnagyobb hitelezője megegyezett a felszámolóval az üzem kibérléséről – közölte a holding tulajdonosa hétfőn az MTI-vel.

MNO
2011. 08. 15. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felcsuti Zsolt tájékoztatása szerint az MPF már akkor jelezte bérlési szándékát, amikor a FÉG Konvektorgyártó Zrt. ellen végrehajtás indult, mivel a cég közel kétmilliárdos hitelt nem tudott visszafizetni, és az adóhatóságnak is több száz millió forinttal tartozott. A gyárban májusban lekapcsolták a villanyt és a gázt is, a dolgozók pedig nem kaptak fizetést. A FÉG hitelét megvásárló és a végrehajtást elindító MPF csoport többször is felajánlotta, hogy folytatná a termelést, tovább üzemeltetné a gyárat, és átvenné az ott dolgozók egy részét. A holding tulajdonosa azt is megígérte, hogy rendezné az ócsai üzem dolgozóinak elmaradt, jogos követeléseit. A FÉG vezetői elzárkóztak az ajánlat elől, így a nyár közepén megindult a felszámolási eljárás a cég ellen – mondta az MTI-nek Felcsuti Zsolt.

Az MPF tulajdonosa szerint a felszámoló megkezdte a bérgarancia-alapból a ki nem fizetett bérek és végkielégítések fedezetére szolgáló összeg levonását, ezzel egy időben megállapodott az MPF-fel a gyár bérléséről, illetve a termelés folytatásáról. A megállapodásnak köszönhetően a dolgozók egy része augusztus 15-én felvehette a munkát. Az újra munkába állók feladata a termelés előkészítése és a gépek karbantartása lesz. Várhatóan szeptember elsején megkezdődik a termelés, majd a dolgozói létszám további bővítése – mondta Felcsuti Zsolt.

A FÉG Konvektorgyártó Zrt. Európa egyik jelentős tüzeléstechnikai gyártója. Éves forgalma korábban 6-7 milliárd forint volt. Az MPF Holding a banki hitel átvételével a cég eszközeire, márkanevére és egyéb tulajdonára szerzett bejegyzett zálogjogot. Az MPF csoport hat magyarországi gyára mellett Kínától az Egyesült Államokig rendelkezik vállalkozásokkal. Az MPF Holding szerszám- és barkácsgéptartozékok gyártója, emellett építőanyag- és csiszolószerszám-gyártással és -kereskedelemmel is foglalkozik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.