Az OTP saját árfolyam-rögzítéses konstrukciót indít

Az OTP Bank saját árfolyam-rögzítéses hitelkonstrukciót is indít a devizahitelesek megsegítésére, amellett, hogy részt vesz a péntektől induló állami árfolyam-rögzítéses konstrukcióban – mondta Gresa István, az OTP vezérigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatóján.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802887" target="_blank"><strong>• Eszözkezelő: gyors döntés születhet a lakásárakról</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802865" target="_blank"><strong>• Hatásosak voltak a figyelmeztetések: gyengül a svájci frank</strong></a>

MNO
2011. 08. 11. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OTP Bank konstrukciójára az igényeket az államihoz képest negyedévvel később, 2012. március 31-ig lehet beadni, a rögzített árfolyamok pedig magasabbak lesznek mint az állami konstrukcióban, viszont szélesebb ügyfélkörre terjedhet majd ki a bank saját konstrukciója. A módosítás esetén a rögzített árfolyamon történő hiteltörlesztés futamideje maximum 3 év, azaz 36 hónap. Az OTP a svájci frank árfolyamát 200 forinton, az euróét 265 forinton, a japán jenét 2,20 forinton rögzíti saját konstrukciójában.

Az államitól eltérő konstrukciót, így a magasabb árfolyamokat az OTP-nél azzal indokolták, hogy vélhetően ezzel a konstrukcióval élnek majd azok a devizaadósok, akik hosszabb időt szánnak a belépés átgondolására. Emellett azok választhatják, akik tartanak attól, hogy mi lesz a gyűjtőszámlán felhalmozott, még kifizetetlen törlesztés további sorsa az árfolyamfixálás futamideje után, hisz az állami konstrukció alacsonyabb kurzusainál magasabb lesz a fennmaradt összeg.

Péntektől, azaz 2011. augusztus 12-től indul az állami otthonvédelmi program a bajba jutott devizahitelesek megsegítésére, amelynek során a korábbi lakáshitel-szerződésüket módosítani kívánó adósok rögzített devizaárfolyamon megváltoztathatják a kölcsönükről szóló előző megállapodást. Az állami konstrukcióban a devizakölcsönöknél a svájci frankot 180 forintos, az eurót 250 forintos, a jent pedig 2 forintos árfolyamon rögzítik majd, a szerződések módosítására az igényeket 2011. december 31-ig lehet beadni.

Mind az állami, mind az OTP konstrukciójánál az árfolyamrögzítésbe való belépés felső korlátját jelenti az, hogy az eredeti szerződéskor az ingatlan maximális fedezeti értéke 30 millió forint lehet. A módosítás esetén a rögzített árfolyamon történő hiteltörlesztés futamideje maximum 3 év, azaz 36 hónap, de legfeljebb 2014. december 31-ig tudnak az adósok a lehetőséggel élni.

A tényleges beszedéskori árfolyammal és a rögzített árfolyammal számított törlesztőrészlet közötti különbség egy forintban vezetett gyűjtőszámlára kerül, ez módosítja a hitel egyenlegét. Az aktuális és a rögzített árfolyammal számított részlet közötti különbség a gyűjtőszámlán a 3 havi BUBOR (bankközi kamatláb) alapján kamatozik, a gyűjtőszámla forint alapú.

Gresa István elmondta: az OTP célja, hogy minden bajba jutott adóssal megállapodjon, nem célja a hitelintézetnek sem az, hogy a lakhatást elveszítse az adós, és elárverezzék az otthonát, és az esetlegesen több évig tartó pereskedést sem akarja a pénzintézet. „Aki együtt akar működni a bankkal a törlesztési gondok kapcsán, annak tudnak valamilyen megoldást találni” – mondta a vezérigazgató-helyettes.

Gresa István közölte: aki részt akar venni az árfolyamrögzített konstrukcióban, annak közjegyzői okiratba foglalt egyoldalú tartozáselismerő nyilatkozatot kell tennie, amelynek 2 példányát be kell nyújtania az OTP-bankfiókba. Az OTP külön díjat nem számít fel a szerződés módosításáért. A közjegyzőnek az okirat elkészítéséért 15-30 ezer forint közötti összeget kell fizetni.

A vezérigazgató-helyettes közölte: az OTP adósmentő programjában a 90 napon túli fizetési késedelemben lévő hiteladósok is részt vehetnek, amennyiben a 90 napon túli hátralékukat egy összegben befizetik az OTP-nek, és így a hátralékot 90 nap alá csökkentik a rögzített árfolyam alkalmazásáig. Elmondta: mintegy 160 ezer svájci frank alapú lakáskölcsönnel rendelkező ügyfelük van. Úgy számítják, hogy a devizaadósok mintegy 10 százaléka él majd árfolyamrögzítés lehetőségével.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.