Bátonyterenyén állítják fel Európa legnagyobb keresztjét

Európa legnagyobb keresztjét állítják fel a Nógrád megyei Bátonyterenye maconkai városrészében augusztus 20-án; a 15 méteres fa kettős kereszt egy helyi asztalosmester munkája.

MNO
2011. 08. 15. 19:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pierog Ferenc, a városi kommunikációs iroda főmunkatársa az MTI-nek hétfőn elmondta: az augusztus 20-i maconkai búcsún szentelik fel a Dancsó János által megálmodott és önálló kezdeményezésként felállított csaknem 15 méter magas fa kettős keresztet. A Tátra-felvidékről hozott óriásfenyőből készített kereszt egyedülálló Európában – tette hozzá. A rendezvény szervezői a közösségépítést és a hagyományok ápolását is célul tűzték ki – mondta Pierog Ferenc.

Juhász Krisztián, a Nógrád Táncegyüttes néptáncosa szakmai irányításával csaknem 30 taggal megalakult a Maconkai Táncegyüttes, és a búcsún lesz a csoport első nyilvános fellépése. Az együttes a néptáncon kívül mindennemű hagyományőrzést is felvállalt, gyűjtik például az eredeti népviseleteket is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.