Bátyán a fokhagymáé a főszerep

MN
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha járja az ember az országot, akkor azzal szembesül, hogy egyre több település népszerűsíti magát olyan gasztronómiai versenyekkel, amelyek által az odalátogatók megismerkedhetnek a helyiek kultúrájával, munkájával és az ahhoz kötődő tájjellegű ételekkel. Most szombaton ilyen lesz a bátyai fokhagymafesztivál, amely a Kalocsától négy kilométerre fekvő település életét mutatja be.
A helyszín nem véletlen, hiszen a bátyai emberek életében a fokhagyma mindig is komoly szerepet töltött be, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a községben máig sokan ültetik és gondozzák e növényt. Teszik ezt azért, hogy az letisztított és gyönyörűen felfont állapotban kerülhessen a tányérokba és a piacokra. Az itt élő emberek azonban az elmúlt évtizedek alatt a fokhagymának nemcsak a termesztését, hanem felhasználását is magas szintre emelték. Jól mutatja ezt, hogy Bátyán a fokhagyma nemcsak levesek, pörköltek és sültek ízesítője, hanem többek közt kelt és kevert tészták, fűszerolajok és savanyúságok ízét is megbolondítja. Minderről a szombati rendezvényen is tanúbizonyságot ad, hiszen annak fő attrakciója a fokhagymát tartalmazó étkek versenye. És bár a megmérettetés résztvevői több kategóriában is indulhatnak, nem csak a versenyzőknek érdemes Bátyára látogatniuk… Már csak azért sem, mert a vendégek akár azzal is beérhetik, hogy a takarosan berendezett sátrakban végigkóstolgatják a különböző fokhagymás főtteket, sülteket és egyéb finomságokat. Ilyen lehet például a káposztás birka fokhagymás túrós lángossal, a libazsírban sült fokhagymás nyúlmáj, a marhapofa pörkölt Laci bácsi módra, valamint a marhalábszár makala kenyérlángossal.
www.fokhagymafesztival.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.