Ha járja az ember az országot, akkor azzal szembesül, hogy egyre több település népszerűsíti magát olyan gasztronómiai versenyekkel, amelyek által az odalátogatók megismerkedhetnek a helyiek kultúrájával, munkájával és az ahhoz kötődő tájjellegű ételekkel. Most szombaton ilyen lesz a bátyai fokhagymafesztivál, amely a Kalocsától négy kilométerre fekvő település életét mutatja be.
A helyszín nem véletlen, hiszen a bátyai emberek életében a fokhagyma mindig is komoly szerepet töltött be, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a községben máig sokan ültetik és gondozzák e növényt. Teszik ezt azért, hogy az letisztított és gyönyörűen felfont állapotban kerülhessen a tányérokba és a piacokra. Az itt élő emberek azonban az elmúlt évtizedek alatt a fokhagymának nemcsak a termesztését, hanem felhasználását is magas szintre emelték. Jól mutatja ezt, hogy Bátyán a fokhagyma nemcsak levesek, pörköltek és sültek ízesítője, hanem többek közt kelt és kevert tészták, fűszerolajok és savanyúságok ízét is megbolondítja. Minderről a szombati rendezvényen is tanúbizonyságot ad, hiszen annak fő attrakciója a fokhagymát tartalmazó étkek versenye. És bár a megmérettetés résztvevői több kategóriában is indulhatnak, nem csak a versenyzőknek érdemes Bátyára látogatniuk… Már csak azért sem, mert a vendégek akár azzal is beérhetik, hogy a takarosan berendezett sátrakban végigkóstolgatják a különböző fokhagymás főtteket, sülteket és egyéb finomságokat. Ilyen lehet például a káposztás birka fokhagymás túrós lángossal, a libazsírban sült fokhagymás nyúlmáj, a marhapofa pörkölt Laci bácsi módra, valamint a marhalábszár makala kenyérlángossal.
www.fokhagymafesztival.hu
Vitézy Dávid lehet Karácsony helyettese