Beindult a magyar aranyásás Szegeden + Képek

Csipes Tamara női kajak 1000-en, Vajda Attila férfi kenu 1000-en és a női 500-as kajaknégyes is vb-címet nyert a Szegeden zajló síkvízi kajak-kenu világbajnokság pénteki döntői során, beindult tehát a magyar „aranyásás”. Az aranyakon kívül kikapartunk még két bronzérmet is, de a vébének még nincs vége, szombaton és vasárnap további sikerekre számíthatunk.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804447" target="_blank"><strong>• Kánikulára és magyar aranyakra készülnek a Maty-éren</strong></a>

2011. 08. 19. 14:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Telt ház előtt, mintegy tízezer – szinte csak magyar – szurkoló őrjítő buzdítása közepette kezdődhetett meg az első aranydélután a szegedi kajak-kenu világbajnokságon. A rekkenő hőségben a délelőtti elő- és középfutamok alkalmával hűtőkamionok és párakapuk segítségével a főtribün népének hűtésére is sor került. Hőmérsékletekről egyébként nem érdemes beszélni, hiszen csak árnyékban mérnek hivatalos Celsius-adatokat, a lelátó népe pedig messze volt attól. A remélt és az előfutamokban mutatott kirobbanó magyar szereplés következtében a péntek délutáni nyolc döntőből hétben is érdekeltek voltunk, de – mint azt a szövetségi kapitány, Storcz Botond hangsúlyozta – az érmeknél is fontosabb volt az, hogy olimpiai indulási joghoz jussunk a lehető legtöbb ötkarikás számban.

Elsőként Kozmann György és Korisánszky Péter ült kenuba az 500 méteres távon, és jó rajt után a román kettősre igyekeztek rátapadni – féltávnál a hatodik helyen álltak –, de sajnos folyamatosan visszaestek, és a 9. helyen értek célba.

A második döntőben három magyar leány is kajakba ült, de a szabályok miatt értelemszerűen csak egyikük, Csipes Tamara evezett értünk, Hegyi Zomilla spanyol, Krisztina Zur-Fazekas pedig amerikai színekben vágott neki az 1000 méter egyesnek. Csipes 500 méterig a mezőnnyel haladt, Krisztina Zur-Fazekas haladt az élen. Aztán a „mi magyarunk” 750-nél beállt az első helyre, és nem engedte ki kezéből az elé belengetett aranyérmet, ő nyerte az első pénteki vb-címet.



A férfiak 1000 méteres kajakos távján nem szerepelt magyar versenyző – az egyetlen pénteki finálé hazánkfia nélkül –, de egy kicsit itt is büszkék lehettünk, hisz a holland Adam van Koeverden, aki a világ legjobbja titulust érdemelte ki a Maty-éren ebben a számban, magyar édesanyával „bír”.

Jöttek a szólókenusok szintén 1000 méteren, a négyes pályán Vajda Attilával és az elmaradhatatlan, nemzeti címeres fejpánttal. Az elején az üzbég Vadim Menkov kissé elment, de második helyen tartotta magát a mi fiunk, akinek amúgy is a hajrájában reménykedtünk.



A vége felé Menkov nagyon elfáradt, Vajda pedig az utolsó métereken egyre növelve előnyét behúzta a második aranyat. Ahogy az egy olimpiai bajnoktól elvárható.



(Fotók: Reuters)

Következett a női 500-as kajaknégyes , ahol szintén aranyreményeket tápláltunk. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma összetételű négyes a mezőnyben utazott féltávig, s a harmadik helyről kezdték a hajrát. 100 méterrel a vége előtt az élre álltak, és ez az arany is meglett egy szempillantás alatt. Kovács Kati 30. vébéaranya.

16.57-kor ismét lányok ültek kajakba a Maty-éren, nevesül Medveczky Erika és Sarudi Alíz, akik az 5-ös pályáról veselkedtek neki a párosok 1000 méterének. (Itt is voltak még magyarok, hiszen a szerbiai párost alkotó két leány Major-Kubik Renáta és Tibor Márta volt, ráadásul a bolgár hajó vezérét Faldum Berenikének hívták.) Honfitársnőink azonnal az élre álltak, és 500 méternél mintegy fél hajóhosszal vezettek is. Kisvártatva azonban jöttek a németek, és a bolgárok is jól tartották magukat, ezért meg kellett elégedni egy bronzzal. Szép volt lányok azért!

A második órát Dombi Rudolf és Kökény Roland kajakduója nyitotta, szintén a leghosszabb távon, 1000 méteren. A rajtgépből parádésan jöttek ki, és úgy tűnt, az érmekért is harcban lesznek. 500 méternél tisztult a kép, a hazai magyarok – hiszen itt a szlovákiai hajóban ült egy Gelle Péter nevű kajakos – sajnos csak a 7. helyen álltak, ami épphogy nem jelentett olimpiai kvótát. A hajrában aztán sikerült legalább az olimpiai indulás kivívása. A szám érdekessége, hogy nem a svédek, nem a spanyolok, nem is a németek és nem is az oroszok nyertek, hanem Gelle Péterék.

A nap utolsó fináléját a kenusok „tették oda” – magyar részről a Sáfrán testvérek (Mátyás és Mihály), Vasbányai Henrik és Németh Szabolcs. Ebben a számban is 500 méternél váltak egyértelművé az esélyek, vagyis a dobogó lehetősége. A hajrára fordulva a fehéroroszokkal az ezüstért voltunk harcban, és bár őket végül megvertük, a távoli pályán a románok belopództak a második helyre – egy szépen csillogó bronz lett a vége. Napi mérleg: három arany, két bronz, folytatás szombat délután!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.