Borítékolható a washingtoni belháború folytatása?

Túlnyomórészt adóemelés-ellenes keményvonalasokat jelölt szerdán az amerikai kongresszus deficitcsökkentő „szuperbizottságába” a republikánus párt, ami arra utal, hogy a továbbiakban sem lankad az adósságplafon emelésével kapcsolatban kibontakozott, kis híján technikai csődhöz vezető washingtoni belháború.

MNO
2011. 08. 11. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 12 tagú, kétpárti bizottságnak tagja lesz a hajthatatlanságáról elhíresült, ultrakonzervatív Tea Party mozgalom egyik favoritja, Patrick Toomey szenátor is. Csatlakozik a testülethez Jon Kyl szenátor és Rob Portman szenátor is. Elemzők szerint hármójuk közül az a Portman lehet a leginkább hajlamos a megegyezésre, aki a Bush-kormányzat idején a Fehér Ház ügyviteli és költségvetési hivatalát vezette. Republikánus részről a testület tagja lesz még Dave Camp, Fred Upton és Jeb Hensarling képviselő.

A múltban eltérő vehemenciával ugyan, de mind a hat republikánus honatya szót emelt az adóemelés ellen, így várhatóan komoly nehézségekbe ütközik majd Barack Obama elnöknek az az elképzelése, hogy az államháztartási hiányt „kiegyensúlyozott módon” csökkentsék, vagyis hogy a megszorítások mellett a bevételeket is növeljék.

A demokraták még kedden megnevezték „szuperbizottsági” szenátoraikat: Max Baucust, John Kerryt és Patty Murrayt. A képviselők listája még nem ismert, de Nancy Pelosi, a képviselőházi demokrata kisebbség vezetője augusztus 16-ig nevezheti meg jelöltjeit.

A bizottságnak, amelybe mindkét oldalról 3 szenátort és 3 képviselőt válogatnak be, s amelynek társelnöke Hensarling és Murray lesz, az a feladata, hogy november végéig megtalálja annak a módját, hogy tíz év távlatában 1,5 ezer milliárd dollárral csökkentsék az államháztartási hiányt. Tervüket a kongresszusnak karácsonyig kell jóváhagynia. Amennyiben ez nem sikerül, automatikusan életbe lép az a terv, amely fűnyírószerűen csökkenti majd a kiadásokat, tíz év alatt összesen 1,2 ezer milliárd dollárral.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.