Breivik ihlette a baloldali észt lövöldözőt?

Egy baloldali párthoz tartozó jogász volt az a férfi, aki lövöldözött csütörtökön az észt védelmi minisztérium épületében – közölte aznap este az észt rendőrség, miután azonosította az incidens során lelőtt támadót. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/802941">• Véget ért a lövöldözés, életét vesztette a túszejtő + Képek</a></strong>

MNO
2011. 08. 12. 7:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lövöldöző férfi 57 éves jogász volt, bizonyos Karen Drambjan, aki az Egyesült Baloldal Pártja nevű, jelentéktelen politikai szervezetnek volt a tagja. Korábbi hírekkel ellentétben nem állt semmilyen kapcsolatban az észt hadsereggel vagy a védelmi minisztériummal.

A rendőrség szerint a férfinél két pisztoly, közel száz darab töltény, és robbanószerkezetekkel megpakolt táska volt, amikor behatolt az épületbe. Vitába keveredett a minisztérium előcsarnokában a biztonsági őrökkel, majd lövöldözni kezdett, és füstbombát robbantott. Az incidensben senkinek sem esett baja, kivéve a támadót, akit lelőttek a rendőrök. Korábbi hírekkel ellentétben a támadó nem ejtett túszul senkit, de a füstbomba robbanása után ketten bent rekedtek az épületben.

A támadó tettének indítékai nem ismertek. Andrus Ansip észt miniszterelnök szerint olybá tűnik, mintha a támadót a norvégiai események „ihlették” volna. A kormányfő az Anders Behring Breivik által elkövetett vérengzésre utalt.

A helyi média úgy tudja, hogy Drambjannak anyagi gondjai voltak, bírósági végrehajtók elvették a lakását, és a támadás előtt egy nappal értékesítették azt. Karen Drambjan Örményországban született, jogot végzett, és ügyvédi irodát működtetett Maardu városában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.