Cameron: A zavargások vádlottai megérdemlik a szigort

David Cameron brit miniszterelnök egyetért a bíróságok által a múlt heti angliai zavargások vádlottaira kiszabott szigorú ítéletekkel. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804031"><strong>• Túl szigorú? – Egy rövidnadrágért ítélték börtönre a nőt</strong></a>

MNO
2011. 08. 17. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több parlamenti képviselő és jogi szervezet túl szigorúnak tartja az eddig született ítéleteket. A kormányfő a cheshire-i Warringtonban azonban úgy nyilatkozott, jó, hogy a bíróságok „kemény üzenetet” közvetítenek ítéleteikkel.

Egy 21 és egy 22 éves férfit a bíróság négy év börtönbüntetésre ítélt, mert a Facebook közösségi weboldalon biztattak rendbontásra. Egyikük ügyvédje bejelentette, megfellebbezik az ítéletet, amely „sokként érte” a férfi családját.

Eddig több mint 2770 embert vettek őrizetbe a zavargások kapcsán, és 1277 gyanúsított jelent meg a bíróságokon, 64 százalékuk továbbra is őrizetben marad. 2010-ben a bíróság elé állítottaknak mindössze 10 százaléka maradt őrizetben. A londoni rendőrség szerdán közölte: a fővárosban eddig 1773 embert vettek őrizetbe, és 1005 ember ellen emeltek vádat.

Boris Johnson londoni polgármester úgy látja, ezek a számok azt mutatják, hogy a rendőrség nagy támogatást kap a törvénytisztelő helyiektől, „akik nem tolerálják az efféle viselkedést”.

Andrew Neilson, a Howard League for Penal Reform jogi szervezet munkatársa úgy fogalmazott, négyéves börtönbüntetésre olyan bűncselekmények elkövetőit ítélik, mint a szexuális zaklatás vagy a súlyos testi sértés. Véleménye szerint a szigorú ítéletek túl nagy terhet rónak a börtönökre is. Közben a zavargások és fosztogatások által érintett londoni városrészeket keres fel Károly walesi herceg és Kamilla cornwalli hercegné, akik először az észak-londoni Tottenhambe, a rendbontások kiinduló pontjára látogattak el, majd később Hackneybe, Lambeth-be és Croydonba mennek, útjukon pedig helyiekkel is találkoznak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.