Cameron megszakította nyaralását a líbiai helyzet miatt

David Cameron brit kormányfő hétfőn megszakította nyaralását és visszatért Londonba, hogy a nemzetbiztonsági tanács ülését elnökölje Líbia ügyében.

MNO
2011. 08. 22. 9:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Líbiában a lázadók elérték a fővárost, Tripolit, és a brit kormány azonnali távozásra szólította fel Moammer Kadhafit. Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok már korábban is felszólították Kadhafit, hogy távozzék.

Vasárnap este a brit kormány közölte: Kadhafi „szörnyű bűncselekményeket követett el a líbiaiak ellen, és azonnal távoznia kell, hogy ne szenvedjenek tovább országának lakói”.

Ez már a második alkalom, hogy a brit miniszterelnök idén nyáron kénytelen megszakítani szabadságát, nemrégiben az olaszországi Toszkánából tért vissza idő előtt az angliai zavargások miatt.

Alistair Burt brit külügyi szóvivő közölte: ez ugyan líbiai felkelés, de Nagy-Britannia és más országok helyesen tették, hogy közbeléptek, mert ezáltal számos ember életét mentették meg. Ugyanakkor a londoni védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy még mindig folyik a harc Tripoliért, és folytatódnak a NATO hadműveletei is, amelyekben brit erők vesznek részt. Mint a BBC-nek elmondta, a lázadók jelentős területeket foglaltak el, ami „különleges teljesítmény”.

A brit haderő március óta van jelen Líbiában azzal a feladattal, hogy az ENSZ mandátuma alapján megvédje a civileket a támadásoktól. A brit részvételről hozott döntést túlnyomó többséggel támogatta a parlament.

A líbiai lázadók viszonylag kis ellenállással találkoztak a főváros környékén. Kadhafinak valószínűleg még mindig több ezer felfegyverzett követője van, de közülük többen már megadták magukat a lázadóknak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.