Célegyenesben a nyíregyházi szennyvízberuházás

Kiírták a közbeszerzési eljárást a nyíregyházi szennyvíz-elvezetési és -tisztítási program csatornahálózati kivitelezési munkálataira – mondta el Kósa Tímea, a nyírségi város alpolgármestere az MTI érdeklődésére hétfőn.

MNO
2011. 08. 15. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió által támogatott, 13 milliárd forint értékű projekt a II-es szennyvíztisztító korszerűsítését és egy új komposztáló telep kialakítását, illetve a szennyvízhálózat kiépítését tartalmazza. A csatornahálózat-fejlesztés tervdokumentációinak elkészítésére, valamint a kivitelezési munkálatokra a napokban megjelent ajánlattételi felhívás szerint több mint 9 milliárd forint áll rendelkezésre.

A tender négy részből áll – Nyíregyháza bel- és külterület, a telepi nyomóvezeték építése, főgyűjtők rekonstrukciója és a Debreceni úti átemelő átépítése –, részajánlat tehető egy vagy több munkafázisra is – ismertette Kósa Tímea. A kiírásra szeptember 28-ig várják a pályázati ajánlatokat, eredményt egy hónappal később hirdetnek. A nyertessel – amennyiben nem érkezik jogorvoslati kérelem – az előzetes tervek szerint november 7-én írhatják alá a kivitelezési szerződést.

Kósa Tímea az MTI kérdésére elmondta: a kiíráson nem tiltott az ajánlattevők konzorciumban való indulása sem. Az ajánlatkérő önkormányzat célja, hogy a hálózatépítési beruházás a lehető leggyorsabban, a legjobb minőségben és legolcsóbban valósuljon meg – tette hozzá az alpolgármester.

A nyíregyházi szennyvízprojekt munkálatainak elkezdése csaknem három éve húzódik, mert a kivitelezésért versengő cégek három pert indítottak, valamint kereseteket nyújtottak be az önkormányzat, a Közbeszerzési Döntőbizottság és egymás ellen is. Az ügy megjárta a Fővárosi Ítélőtáblát, amely az idén januárban új eljárás lefolytatását rendelte el a perek remélt lezárása helyett. Az önkormányzatnak egy hónappal később sikerült elérnie a pervisszavonást, az erről szóló megállapodást az érintett pályázók mindegyike aláírta.

Kovács Ferenc (Fidesz–KDNP) polgármester egy korábbi, februári sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fejlesztés megvalósításában közreműködő hatóságoktól is soron kívüli hivatali eljárásokra kapott ígéretet, ez segíti a beruházás 2012. december 31-i határidejének teljesítését.

A Nyíregyháza mellett Nyírpazonyt, Kálmánházát és Kótajt is érintő beruházást az Európai Unió mintegy 10 milliárd forinttal támogatja, emellett a Nyírségvíz Zrt. 1,7 milliárd, a Nyíregyházi Önkormányzat pedig 640 millió forint saját forrást biztosít a fejlesztéshez. A projektben érintett 8300 lakos csaknem egymilliárd forinttal járul hozzá a szennyvízhálózat teljes kiépítéséhez, továbbá a tisztító és komposztáló telepek kialakításához. A létesítmények alapkövét júliusban tették le, a tervek szerint a komposztáló az idén őszre, a tisztító telep februárra készül el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.