Csak a bodza hozott jó termést

A Bács-Kiskun megye gyümölcsültetvényei közül szinte csak a bodza hozott kimondottan jó termést az idén – közölte a helyi Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója.

MNO
2011. 08. 11. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farkas Zoltán tájékoztatása szerint általánosságban elmondható, hogy a május 5. és 7. közötti erős – helyenként fagyokkal is járó – lehűlés, valamint a nyár eddigi eltelt időszakában előfordult jégesők egyaránt rontották a Bács-Kiskun megyei gyümölcstermelők kilátásait.

Mindez a legsúlyosabb veszteségeket az összességében mintegy 2000 hektárt kitevő meggyültetvényekben okozta. E gyümölcsfajta szüretje már hetekkel ezelőtt befejeződött, így a teljes termést figyelembe véve is igazolható a jelentős arányú, átlagosan 30-40 százalékos hozamkiesés.

Hasonlóan károkat szenvedett a mára lényegében ugyancsak betakarított 700 hektárnyi sárgabarack, ahol a jégverte gyümölcsök miatt több területen minőségi problémák is jelentkeztek – fogalmazott a szakember.

Valamivel jobb a helyzet a megye 600 hektárra tehető, immár ugyancsak javában szüretelt őszibarackosaiban és a még szedés előtt álló, nagyjából 2000 hektárt elfoglaló almaültetvényeken, ahol jobbára csak a mennyiség marad el az ideálistól a májusi hideg miatti gyengébb terméskötődés következtében.

Bácsban ezen kívül 20 ezer hektárnyi szőlő is található, melyből körülbelül 18 ezer hektárnyi a termő tőke. E gyümölcs terméskilátásai ugyancsak elmaradnak a jó évekétől: a legutóbbi becslések szerint hektáronként 7-7,5 tonna körüli hozamokat várhatnak a gazdák, mely mennyiségi szempontból csak közepesnek számít ezen a vidéken – mondta a földművelésügyi igazgató, aki jelezte: egyedül a megye mintegy 800 hektárnyi bodzaültetvényének tulajdonosai lehetnek elégedettek, hiszen ők ebben a szezonban kifejezetten jó termést szüretelhetnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.