Császárt választ a Vas megyei falu

Császárt választanak augusztus 20-án a Vas megyei Söpte faluban; Septimius Severus császár megbízatása mindössze egyetlen napra szól, a megtisztelő címet a római kori ruhaverseny győztese nyerheti el.

MNO
2011. 08. 18. 6:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 870 fős településen Septimius Severus halálának 1800. évfordulója alkalmából, hagyományteremtő szándékkal első alkalommal rendeznek Septimius Severus-napot – mondta Danka Lajos polgármester az MTI kérdésére.

A kutatások szerint a falu jelenlegi neve onnan származik, hogy Söpte területén talált három római kori villa közül az egyik Severus császáré volt. Megválasztásakor Felső-Pannónia helytartója volt, majd Savariában, az akkori császári kultusz központjában iktatták be. A római császár 1800 évvel ezelőtt, 211. február 4-én a birodalom határainak védelme közben halt meg a britanniai Eburacumban.

A falu képviselő-testülete a történelmi múlt miatt döntött úgy, hogy megemlékeznek a „falu császáráról”. A rendezvényen a Savaria Legio Egyesület harci bigával (római harci szekérrel) vonul fel, népi, hagyományőrző egyesületek lépnek fel.

A nap kiemelt eseménye lesz a római kori ruhavetélkedő, amelyekhez a Savaria Karnevál Egyesület kuratóriuma ajánlott fel díjakat. A nyerteseket – a császárt, Júlia Domina császárnét és az ifjú „császárfit” – a Savaria Legio Egyesület tagjai választják ki, de véleményt nyilvánít majd a „bölcsek tanácsa”, azaz a képviselő-testület is – fűzte hozzá a polgármester.

Megjegyezte azt is, hogy Severus császár az idén csak „névleges uralkodó” lesz, de a következő évben már szereplési lehetőséget és egyetlen napra jogkört is kaphat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.