Csökkenhet a növekedés üteme

Rontott az idei és a következő évre vonatkozó világgazdasági GDP-növekedési becslésén az amerikai bankház, a Morgan Stanley, miután tájékoztatása szerint az euróövezeti államok és Amerika is „vészesen közel került” a recesszióhoz.

MNO
2011. 08. 18. 14:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bank új előrejelzése szerint az idén 3,9 százalékkal, míg 2012-ben 3,8 százalékkal bővülhet a világgazdaság. Korábban rendre 4,2 százalékos, illetve 4,5 százalékos növekedést várt a szervezet. A Morgan Stanley számításai szerint a fejlett piacokon az idén és jövőre is 1,5 százalékkal nőhet a GDP a korábbi, rendre 1,9 százalékos, illetve 2,4 százalékos becsléssel szemben. A fejlett piacok gyengélkedése kihat az eddig jobban teljesítő fejlődő piacok növekedésére is, ahol az idén 6,4 százalékos növekedésre lehet számítani az előző évi 7,8 százalékos bővülés után. Így a világ összes GDP-növekedésének mintegy 80 százalékát adják a fejlődő piacok, amelyek jelenleg a világpiaci GDP 50 százalékát termelik meg.

Joachim Fels, a Morgan Stanley világgazdasági elemzőcsoportjának vezetője a bankház elemzésében úgy fogalmaz: „felülvizsgált előrejelzéseink azt mutatják, hogy az Egyesült Államok és az euróövezet is vészesen közel került ahhoz, hogy 6-12 hónapon belül recesszióba kerül, azaz két egymást követő negyedévben csökken a GDP”. A Morgan Stanley ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nem ez az elsődleges forgatókönyvük, mivel a vállalati szektor továbbra is egészséges, illetve a csökkenő infláció javít a fogyasztók költekezését visszavető nyomáson. Ennek következményeként a jegybankok tovább enyhíthetnek monetáris politikájukon – vélik a bank elemzői.

Mindeközben azonban egyre nagyobb kockázatok hatnak a pénzpiacok egyensúlyára, mivel negatív visszacsatolási mechanizmust gerjeszt az, hogy az euróövezet két legnagyobb gazdasága alig növekedett a második negyedévben. Így felmerül a kérdés, hogy mennyiben képes Németország és Franciaország vezetni a közös valuta térségének kilábalását a válságból – hívják fel a figyelmet. Az elemzés szerint mindebből adódóan megnő a teher az európai politikai vezetőkön, akik már eddig sem tudtak világos választ adni az adósságválság jelentette kihívásokra. A további politikai huzavona és a konkrét lépések hiánya újabb, a gyengébb gazdasági lábakon álló gazdaságok ellen irányuló pénzpiaci támadásokhoz, illetve a fogyasztói és üzleti hangulat romlásához vezethet – teszik hozzá.

Az amerikai gazdaságról az elemzők kijelentik, hogy a magas munkanélküliség, az adósságplafon körüli káros politikai csata, valamint az értékpapírpiacok zuhanása 30 éves mélypontra taszították az amerikai üzleti bizalmat. A Morgan Stanley szerint a világgazdasági növekedési kilátásokat az is rontja, hogy Amerika és az európai államok is megszorításokra kényszerülnek a pénzpiaci bizalom megtartása érdekében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.