Csökkent a biztosítók bevétele

Az előzetes adatok szerint 419,4 milliárd forint díjbevétellel zárták a biztosítótársaságok az első félévet, ami elmaradást mutat az egy évvel korábbihoz képest a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint – közölte a szövetség pénteken az MTI-vel.

MNO
2011. 08. 12. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MABISZ honlapján található tájékoztatóban 2010 első félévében 442,88 milliárd forint díjbevétel szerepel. Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény ismerteti, hogy 2011 első hat hónapjában a 30 biztosítótársaság, egyesület, illetve fióktelep életbiztosítási díjbevétele 212,79 milliárd forint volt, a nem életbiztosítási díjbevételek pedig 8,7 milliárd forinttal 206,6 milliárd forintra csökkentek. A közlemény megjegyzi, hogy az életbiztosítási piacról származó adatok nem teljesek, mert a nyilvános részvénytársasági formában működő CIG Pannónia Életbiztosító adatait nem tartalmazzák. Az elmúlt év első felében az életbiztosítási díjbevétel közel 15 milliárd forinttal volt több a szövetség honlapja szerint. A nem életbiztosítási díjbevételekből a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) 55,92 milliárd forintot tettek ki, szemben az egy évvel korábbi 64,1 milliárd forinttal.

Szombat Tamás, a MABISZ gépjármű tagozatának elnöke ezt azzal magyarázza a közlemény szerint, hogy „az évről évre tapasztalható díjcsökkenés(ben) ... szerepe van a kedvezően alakuló kárstatisztikáknak is”. A javuló kárstatisztika nemcsak a válság, a magas benzinárak következtében visszaeső gépjárműforgalommal, hanem a kármegelőzés érdekében életbe léptetett jogszabályi változásokkal – a bírságok jelentős emelésével és az objektív felelősség bevezetésével – is összefügg. A casco-díjbevételek 6 milliárd forinttal 38 milliárd forintra mérséklődtek. A fellendülést az új autók értékesítésének növekedése hozhatja meg – állapította meg Szombat Tamás. Ugyanakkor – fűzte hozzá – az alacsonyabb casco-díjak több szerződést generáltak: 2011. június végén 818 ezer darab casco-szerződést kezeltek a biztosítók, közel 14 ezer darabbal többet az egy évvel korábbinál.

A biztosítók rangsorát változatlanul a Allianz vezeti 21,2 százalékos piaci részesedéssel, amely az előző év első félévi 23,33 százalékos mértékéről csökkent. A második legnagyobb biztosító 14,85 százalékos piaci résszel a Generali-Providencia, míg a harmadik 11,05 százalékkal a Groupama. Az előbbi biztosító piaci részesedése lényegében nem változott, míg a Groupamáé 0,59 százalékponttal nőtt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.