Csökkent a drágulás üteme

Júliusban 5 százalék alá csökkent Romániában az éves infláció – közölte szerdán a román országos statisztikai hivatal.

MNO
2011. 08. 10. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A havi fogyasztói árindex június után júliusban is csökkenő tendenciát mutatott, főként az élelmiszerek árcsökkenése miatt. Emellett az is közrejátszott, hogy kifutott a tavaly júniusban 5 százalékponttal, 19 százalékról 24 százalékra emelt áfa inflációs hatása. Júliusban 4,85 százalék volt az éves infláció, havi szinten 0,35 százalékkal csökkentek az árak. Ezen belül az élelmiszerek árai 2 százalékkal csökkentek, de a szolgáltatások 1 százalékkal drágultak, akárcsak a nem élelmiszerek, 0,44 százalékkal. Az év elejétől számított drágulás 2,39 százalék volt.

A román központi bank a héten lefelé módosította a 2011-re várt inflációt, 5,1 százalékról 4,6 százalékra. Az új prognózis is meghaladja azonban a központi bank 2-4 százalékos inflációs célját.
A jövő évit is enyhén lefelé módosították, 3,6 százalékról 3,5 százalékra. Ezt megelőzően májusban még emelte idei inflációs prognózisát a központi bank, 3,6 százalékról 5,1 százalékra. Tavaly 8 százalékos volt az éves drágulási ütem Romániában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.