Csúcson a német foglalkoztatás

Németországban 41 millióan álltak munkaviszonyban a második negyedévben, ennél nagyobb értéket még soha nem regisztráltak az újraegyesítés óta – közölte csütörtökön a német statisztikai hivatal.

MNO
2011. 08. 18. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az április–júniusi időszakban félmillióval, 1,4 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest, és 450 ezerrel emelkedett az év első három hónapjához viszonyítva. Így az 1990-es újraegyesítés óta eltelt valamennyi esztendő második negyedévét tekintve az idén álltak a legtöbben munkaviszonyban, a 82 milliós országban minden második ember dolgozott.

Elemzők azonban felhívják a figyelmet, hogy a foglalkoztatási trendek ütemkéséssel követik a konjunktúra alakulását, ezért a következő időszakban csökkenhet a munkaerő-piaci fejlődés üteme, hiszen lassult a gazdasági növekedés. A hazai össztermék (GDP) a második negyedévben csupán 0,1 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest, szemben az első negyedévi 1,3 százalékos GDP-bővüléssel.

A második negyedévben a szolgáltatási szektor szívta fel a legtöbb munkaerőt, a foglalkoztatottak száma 380 ezerrel nőtt az előző évhez képest. A feldolgozóiparban 105 ezerrel, az építőiparban 44 ezerrel, a mezőgazdaságban és halászatban 16 ezerrel többen dolgoztak, mint 2010 első negyedévében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.